Makaronowa sałatka z sosem jogurtowym curry
Powroty z wyjazdów bywają ciężkie. Dobrze, że mam przygotowanych jeszcze kilka przepisów, które mogę Wam wrzucić, zanim na dobre wejdę w gotowanie (niebawem szykuje mi się kolejny wyjazd (oby pogoda nie pokrzyżowała nam planów), więc pewnie w najbliższe dwa dni nie powstanie nic nowego, tylko pójdę w sprawdzone i szybkie posiłki ;)).
Makaronowych sałatek nigdy dosyć, prawda? No to zobaczcie, jaką sałatkę kiedyś robiłam – makaron, jajka, sałata, rzodkiewki, pomidorki i kurczak (jeśli masz pieczonego, wykorzystaj go, jeśli nie, pokrój w kostkę, dopraw po swojemu i usmaż).
No i aż sama się zdziwiłam, ale to była sałatka bez majonezu 😉
- 250-300 g makaronu np kokardki
- 4-5 jajek
- 1 sałata rzymska
- pęczek rzodkiewek
- pęczek dymki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- ok. 400 g pieczonego kurczaka
- 150 g jogurtu greckiego
- cytryna
- curry
- pieprz, sól
- 2 łyżki oliwy
Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Umytą, osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części.
Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.
Pieczonego kurczaka kroimy na paseczki (możesz też użyć smażonego – kroimy w kostkę, doprawiamy ulubionymi przyprawami i obsmażamy).
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy 1 łyżką oliwy. Polewamy jogurtem zmieszanym z przyprawą curry i sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Idealna sałatka na lato, lekka i pyszna.