Serowa rolada z polędwiczką wieprzową

Serową roladę uwielbiam i zawsze musi się ona pojawić przy okazji wszelakich większych imprez czy świąt. Zawsze gdy tego typu wpis pojawia się na blogu piszę to samo, ale… taka prawda;)

Jakiś czas temu publikowałam Wam jej podstawową wersję (przepis na roladę serową). Na jej bazie, zmieniając jedynie dodatki możemy otrzymać różne pyszne wariacje. Dzięki temu mamy gwarancję smaku przy minimalnej szansie, że się nam ona znudzi/przeje;)

Tym razem rolada serowa z wieprzową polędwiczką. Wyszło wyśmienicie:)

  • 6 jajek
  • 300 g sera gouda
  • 6 łyżek majonezu kieleckiego
  • 1 polędwiczka wieprzowa (dość długa)
  • sól, pieprz

Jajka ubijamy przez chwilę. Dodajemy do nich majonez oraz starty na drobnych oczkach ser żółty, mieszamy. Wylewamy całość na wyłożoną papierem i skropioną olejem blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu roladę wyjmujemy z blaszki. Delikatnie zdejmujemy papier i póki ciasto jest ciepłe, zwijamy w roladę. Odstawiamy do przestudzenia.

Umytą i osuszoną papierem do pieczenia polędwiczkę wieprzową doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto serowe rozwijamy. Przy krawędzi kładziemy polędwiczkę, a następnie ściśle rolujemy. Roladę owijamy papierem do pieczenia, przekładamy na blaszkę i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 45 minut.