Camembert w cieście francuskim
Taki serek po raz pierwszy jadłam jakieś 10 lat temu. Było to podczas kursu gotowania, na który namówiła mnie kuzynka. Bardzo miło wspominam ten czas. Wiele z przepisów, które tam poznałam stosuję do dzisiaj:) Jednym z nich jest właśnie ten zapiekany w cieście francuskim camembert.
W niedługim czasie i przy minimalnym nakładzie pracy możemy otrzymać super przekąskę, która zachwyci waszych gości. Świetnie też sprawdzi się jako propozycja na ciepło podczas romantycznej kolacji przy lampce wina:);)
- 1 op. ciasta francuskiego xxl
- 2 serki typu camembert
- żurawina w słoiczku
- 1 białko jaja, rozmącone
Serki kroimy na 4 części.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów. Na każdym kawałku kładziemy po cząsteczce sera i zawijamy w tzw kopertę.
Pakieciki z serem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozmąconym białkiem (lub żółtkiem, jeśli ktoś woli). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni do zarumienienia (na około 20 minut).
Podajemy z żurawiną.
Brie i Camembera po raz pierwszy zjadłam jakieś 8-9 lat temu… kupiłam na przecenie. Pamiętam, ze na początku zastanawiałam się, czy obierać go z tej skórki czy nie 😛 Nie obrałam i mi posmakował ale na kanapki. Robiłam również z nim zapiekanki ale potem po jakimś czasie mi się przejadł a po latach w ogóle odrzuciło mnie od nabiału 😛 Dużo osób lubi taki zapiekany serek 😉
Bo to niewyszukana, a smaczna przekąska;) Takie sery trzeba lubić:) trzeba też trafić na dobry, bo są różne;)
Nie wiem czy odważyłabym się poznać ten smak 🙂 za serami nie przepadam za bardzo 🙂
W takim razie nie zachęcam;)
Thank you for your blog post. Great.
Autor Ewa, thanks so much for the post.Really thank you! Great.
Thank you:)