Kuleczki pizzowe z serem
HITowe kuleczki pizzowe z serem to przekąska, która w poprzednich latach szturmem podbijała internet. W końcu trafiła też i na mój stół. Tyle się o nich nasłuchałam, że musiałam sprawdzić, o co tyle zachwytów i powiem szczerze: absolutna rewelacja. Mięciutkie w środku, z ciągnącym się serem… po prostu nie da się im oprzeć. Kuleczki wyszły przepyszne, złociste i aromatyczne, dokładnie takie, jak sobie wyobrażałam.
Przygotowanie kuleczek serowych jest naprawdę proste. Wystarczy kawałek gotowego ciasta na pizzę, mozzarella oraz roztopione masło, czosnek i natka pietruszki. W kilka chwil masz gotowy pomysł na szybką, ciepłą przekąskę, która znika z talerza w ekspresowym tempie.
To przekąska z kategorii „kaloryczne, ale warte każdego kęsa”. Idealne na domówkę, wieczór filmowy albo leniwe spotkanie z przyjaciółmi. Najlepiej smakują prosto z piekarnika, jeszcze gorące, podane z ulubionym sosem do maczania. Proste, efektowne i niebezpiecznie uzależniające!

- 1 op. ciasta do pizzy
- 2 op. mini kulek mozzarelli
- 1-2 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 35 g masła
- 1 duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Kuleczki pizzowe z serem – wykonanie:
Ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na małe kwadraty (takiej wielkości, aby mogły swobodnie owinąć kulkę mozzarelli).
Na każdym kawałku kładziemy osączoną z zalewy mini mozzarellę (wcześniej polecam dodatkowo osuszyć je na ręczniku kuchennym) i dokładnie zwijamy w zgrabną kuleczkę. Gotowe kuleczki rozkładamy, jedna obok drugiej, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, np układając je w koło. Smarujemy rozmąconym jajem. Posypujemy tartym parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około 15-20 minut (do zarumienienia; należy kontrolować bułeczki pod koniec pieczenia).
W międzyczasie rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Mieszamy. Przygotowanym masłem smarujemy upieczone bułeczki.
















