Eggnog

Eggnog 18+

Eggnog to klasyczny, świąteczny napój, szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych (choć nie tylko). W domowej wersji przygotowuje się go z mleka, śmietanki, żółtek, cukru, przypraw i odrobiny alkoholu, najczęściej rumu. Sam proces nie jest skomplikowany: wystarczy podgrzać mleko z przyprawami, połączyć je z ubitymi żółtkami i dać całości chwilę, by smaki się połączyły.

Domowy eggnog jest kremowy, delikatnie słodki i aromatyczny, a przy tym bardzo uniwersalny. Można dopasować intensywność przypraw, poziom alkoholu i stopień słodyczy dokładnie do własnych upodobań. Napój dobrze przechowuje się w lodówce, więc można przygotować go wcześniej i podać wtedy, kiedy najdzie ochota na coś świątecznego i rozgrzewającego, ale w naprawdę prostym wydaniu.

U nas okresie Bożego Narodzenia pojawia się już trzeci rok z rzędu.

Jest to opcja na wykorzystanie żółtek, które zostają np po przygotowaniu bezików czy innych słodkich wypieków na bazie białek 😉

  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru (około 130 g)
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 laski cynamonu
  • 2-3 goździki
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej (na koniuszek łyżeczki)
  • 150-180 ml rumu (np Bacardi Black)

Eggnog – wykonanie:

W rondelku umieszczamy mleko oraz śmietankę. Dodajemy sól, ziarenka wanilii, laski cynamonu, goździki oraz gałkę muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 10-15 minut, by mleczny napój przeszedł przyprawami. Wyławiamy cynamon i goździki.

Żółtka miksujemy wraz z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut).

Do masy jajecznej, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce wciąż ciepłej mieszanki mlecznej. Gdy większość ciepłego mleka połączy się z masą jajeczną, przelewamy ją do rondelka z mlekiem, mieszamy i ponownie podgrzewamy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Nie doprowadzamy do wrzenia!

Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wlewamy rum, mieszamy. Przelewamy do karafki.

Odstawiamy do lodówki. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Przed podaniem należy dobrze przemieszać.