Ciasteczka Ziarnka Kawy

Ciasteczka w kształcie ziarenek kawy to tradycyjny świąteczny wypiek ze Śląska Cieszyńskiego. Na blogu znajdziesz już jedną wersję tych ciasteczek, bardziej „cukrową” (sprawdź przepis na ciasteczka kawusie). Tym razem przygotowałam ciasteczka Ziarnka Kawy z dodatkiem pokruszonych herbatników. Są kruche, aromatyczne i naprawdę pyszne. Myślę, że pokochacie tę wersję tak samo jak ja.

  • 200 g herbatników
  • 55 g cukru pudru
  • 2 łyżki mocnej, wystudzonej kawy (espresso)
  • 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 lekko kopiasta łyżka kakao
  • 100 g miękkiego masła

Ciasteczka Ziarnka Kawy – wykonanie:

Herbatniki mielimy na piach. Dodajemy do nich cukier puder, kakao, kawę, rum, cynamon oraz miękkie masło. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.

Gotową masę odstawiamy do lodówki na około 20-30 minut, do schłodzenia. Następnie formujemy niewielkie ciasteczka w kształcie ziaren kawy. Charakterystyczne przecięcie wykonujemy tępą stroną noża.

Gotowe ciasteczka przechowujemy w chłodnym miejscu.

Uwagi: Ciasteczka dodatkowo można obtoczyć w polewie czekoladowej. Ja zrobiłam małe i większe ciasteczka i te większe obtaczałam właśnie w polewie.

Ciasteczka warto trzymać w chłodnym miejscu. Można przygotować na około tydzień przed planowanym podaniem.