Sałatka z kurczakiem curry, marynowanymi pieczarkami i fasolką

Lubisz sałatki z kurczakiem? W takim razie istnieje duża szansa, że spodoba Ci się sałatka z kurczakiem curry, czerwoną fasolką, marynowanymi pieczarkami i czerwoną cebulą. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące i aromatyczne. Świetnie sprawdza się jako pomysł na kolację czy przekąska na spotkanie z rodziną czy znajomymi.

Podczas przygotowywania sałatki postanowiłam dodać do kurczaka nieco więcej niż zwykle ostrej papryki oraz mielonego imbiru. Dzięki temu mięso nabrało wyjątkowej głębi smaku i stało się wyraźnie pikantne, ale jednocześnie idealnie komponowało się z pozostałymi składnikami. Co więcej, curry połączone z imbirem sprawiło, że całość nabrała orientalnego charakteru, a smak sałatki stał się bardziej intensywny i ciekawy.

Marynowane pieczarki dodają lekkiej kwasowości, natomiast czerwona fasolka i marynowana cebula wnoszą do sałatki wyrazistość, kolor i pyszny smak. Sałatka z kurczakiem jest zbalansowana i nie przytłacza, mimo że jest sycąca.

Taka kompozycja składników sprawia, że sałatka z kurczakiem curry, marynowanymi pieczarkami i fasolką smakuje naprawdę wyjątkowo. Świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielne danie, jak i jako sałatka imprezowa. Muszę przyznać, że bardzo nam smakowała i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Jestem przekonana, że jeśli lubicie aromatyczne i wyraziste potrawy, to również się w niej zakochacie.

  • 1-2 piersi kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • garść orzechów (włoskie, laskowe, pistacje, pekan – do wyboru)
  • przyprawa curry
  • szczypta mielonego imbiru
  • mielona papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Marynata do cebuli:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 szkl. wrzącej wody
  • szczypta soli

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatka z kurczakiem curry, marynowanymi pieczarkami i czerwoną fasolką – wykonanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawami (sól, pieprz, imbir, przyprawa curry, papryka mielona), skrapiamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.

Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Dodajemy cukier, szczyptę soli oraz ocet. Zalewamy całość wrzącą wodą i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy.

Czerwoną fasolkę odsączamy na sicie, przelewamy wodą.

Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Majonez łączymy ze śmietaną oraz przyprawami. Sos mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.

Posypujemy posiekaną dymką lub koperkiem – opcjonalnie.