Wafle kokosowo-czekoladowe

Wafle kokosowo-czekoladowe to jeden z tych deserów, które zachwycają prostotą wykonania, a jednocześnie smakują jak coś wyjątkowego. Pomiędzy dwoma chrupiącymi waflami tortowymi kryje się delikatna, aksamitna masa budyniowa o intensywnie czekoladowym smaku oraz lekka kokosowa beza, która dodaje deserowi słodkiej, egzotycznej nuty. Ta kombinacja sprawia, że każdy kęs jest przyjemnie słodki i kontrastowy. To połączenie skradło moje serce od pierwszego kęsa i gorąco Ci je polecam.

Wafle kokosowo-czekoladowe najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce, ponieważ krem zachowuje idealną konsystencję i jest przyjemnie zwarty. W temperaturze pokojowej masa mięknie, więc jeśli planujesz podać deser na przyjęciu, warto przygotować go wcześniej i trzymać w chłodzie do momentu serwowania. Jeśli chcesz, możesz też spróbować dodać do kremu nieco więcej czekolady np 150 g (najlepiej by większą część stanowiła czekolada gorzka lub deserowa, a część np 50 g może być czekolady mlecznej).

To ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i na zwykły weekend, kiedy najdzie ochota na coś domowego i naprawdę pysznego. Jeśli uwielbiasz kokos, czekoladę i kremowe desery, ten przepis na pewno trafi do Twojego notatnika na stałe.

Beza kokosowa:

  • 5 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko

Budyniowy krem czekoladowy;

  • 5 żółtek
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
  • 100 g czekolady (opcjonalnie możesz zwiększyć do 150 g)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 wafle tortowe

Wafle kokosowo-czekoladowe – wykonanie:

Beza kokosowa:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce cukru. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, dodajemy do piany białkowej i delikatnie mieszamy szpatułką.

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (uwaga! jeśli wiesz, że Twój piekarnik mocno przypieka, lepiej zmniejszyć temp. do 170 stopni i piec 30–35 minut, aby część kokosowa nie przypiekła się zbyt mocno).

Mleko podgrzewamy i gorącym nasączamy upieczone ciasto kokosowe.

Wafle przycinamy do wielkości ciasta kokosowego.


Krem czekoladowy:

Z mleka odlewamy około 1/2 szklanki, mieszamy z żółtkami oraz proszkiem budyniowym.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Po chwili mieszamy do czasu, aż czekolada się roztopi.

Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą (ma się stykać z powierzchnią budyniu) i odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń.


Połowę kremu rozprowadzamy na suchym waflu. Przykładamy ciasto kokosowe. Rozprowadzamy na nim pozostały krem. Przykrywamy drugim waflem.

Ciasto obciążamy deską do krojenia odstawiamy w chłodne miejsce.

Podajemy po schłodzeniu.

Inspiracja: www.kolaci.biz/rafaelo-napolitanke.html