Muffinki z rodzynkami i żurawiną
Ostatnio na słodki poczęstunek przygotowałam muffinki z rodzynkami i żurawiną. Rodzynek dałam tylko 3 łyżki i były mało wyczuwalne. Może akurat nie trafiłam na nie w swojej porcji, a może po prostu żurawina przejęła cały smakowy spektakl 😉. Nie narzekam, bo bardzo lubię jej lekko kwaskowy smak w takich właśnie babeczkach. Zresztą, jeśli też lubicie żurawinę w wypiekach, koniecznie zobaczcie też przepis na muffinki piernikowe z żurawiną i czekoladą, to prawdziwy hit w sezonie jesienno-zimowym!
Muffinki z poniższego przepisu są smaczne i nawet na drugi dzień zachowują świeżość, ale określiłabym je mianem takich zwykłych, normalnych. Po prostu codziennych. Nie ma w nich niczego niezwykłego, niczym spektakularnym się nie wyróżniają, nie zaskakują konsystencją czy jakimś mocno wyczuwalnym smakiem. Są po prostu dobre w swojej zwyczajności. I tyle. Nam to jednak w zupełności wystarcza. Mam nadzieję, że wystarczająco dobre będą też dla Ciebie 🙂

- 3 jajka
- 130 g cukru pudru
- 1/2 szkl. oleju (125 ml)
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 % (w temp. pokojowej)
- 280 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- szczypta soli
- 3 łyżki rodzynek (jeśli są twarde, można je wcześniej namoczyć)
- około 80-90 g świeżej żurawiny
Muffinki z rodzynkami i żurawiną – wykonanie:
Całe jajka miksujemy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę (przez około 7-10 minut). Dodajemy śmietanę oraz olej, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną oraz sól. Mieszamy tylko do połączenia (aż mąka przestanie być widoczna). Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki i przekrojoną na pół żurawinę, mieszamy szpatułką.
Powstałe gęste ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).































