Domowy syrop imbirowy

Jeśli jest jeden smak, który kojarzy mi się z chłodnymi porankami i długimi, zimowymi wieczorami, to zdecydowanie jest to zimowa herbata z imbirem. Jego aromat potrafi postawić na nogi lepiej niż mocna kawa! A co może być lepsze niż plasterek imbiru? Domowy syrop imbirowy! Dziś mam dla Was przepis na syrop imbirowy, który nie tylko pięknie pachnie, ale też jest bazą do najpyszniejszej, rozgrzewającej zimowej herbaty.

Syrop powstaje z kilku prostych składników, a jego intensywność możecie dopasować do siebie: im dłużej gotujemy imbir, tym głębszy, pikantniejszy i bardziej rozgrzewający smak uzyskamy.

A jeśli już mówię, że herbata z tym syropem jest najpyszniejsza, to naprawdę nie przesadzam. Wystarczy wlać ze 2 łyżki syropu i otrzymujemy przepyszną herbatę rozgrzewającą. A w wersji premium, połączenie czarnej herbaty, cytryny, pomarańczy, goździków, cynamonu i genialnego smaku imbiru + odrobina miodu, tworzą napój, który pachnie jak czysta zimowa przytulność. Każdy łyk rozgrzewa od środka i sprawia, że nawet najzimniejszy dzień staje się trochę milszy.

To świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawę nastroju i… mały domowy rytuał. Zrób butelkę syropu, postaw w lodówce i ciesz się pyszną, aromatyczną herbatą, kiedy tylko najdzie Cię ochota.

Składniki:

  • 200-220 g świeżego imbiru
  • 450 ml wody
  • 250–300 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 3–4 goździki, kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy

Domowy syrop imbirowy – wykonanie:

Imbir obieramy za pomocą łyżeczki, a następnie kroimy w dość cienkie plasterki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Po zagotowaniu, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut (im dłużej, tym więcej aromatu imbir odda do wody). Pod koniec dodajemy cukier oraz goździki, mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy troszkę skórki oraz sok wyciśnięty z cytryny. Odcedzamy i przelewamy do wyparzonej butelki.

Przechowujemy w lodówce (u mnie zniknął w ciągu tygodnia).


Zimowa herbata z syropem imbirowym

Składniki na 1 porcję:

  • 1 torebka czarnej herbaty (lub 1 łyżeczka liściastej)
  • 1-2 łyżki syropu imbirowego
  • plaster pomarańczy
  • plaster cytryny
  • 2–3 goździki
  • mała gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
  • kawałek cynamonu
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie. Dodajemy dopiero po lekkim przestygnięciu!)

Wykonanie:

Herbatę zalewamy gorącą wodą i parzymy. Dodajemy plaster cytryny i pomarańczy + goździki, rozmaryn i cynamon. Wlewamy 2 łyżki syropu imbirowego i mieszamy. Jeśli chcesz słodszą wersję, dosładzamy miodem (po lekkim przestudzeniu, aby nie stracić jego właściwości).

Herbata będzie rozgrzewająca, pachnąca i idealna na chłodne dni. Ale… sam syrop dodany do herbaty (bez pozostałych dodatków) też robi robotę! 🙂