Żeberka BBQ – przepis na najlepsze pieczone żeberka
Jeśli marzysz o domowych żeberkach, które miękkością dorównują tym z najlepszej restauracji, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Długo pieczone, zanurzone w gęstym sosie BBQ z dodatkiem powideł śliwkowych, miodu i przypraw, rozpływają się w ustach! Wymagają nieco cierpliwości, ale efekt jest absolutnie wart zachodu. To idealny przepis na weekendowy obiad.
Do żeberek świetnie pasuje surówka colesław, ale jeśli nie masz w domu odpowiednich składników, czasu bądź chęci na jej przygotowanie (dobrze jest przygotować ją z wyprzedzeniem), równie dobrze sprawdzą się kiszone ogórki.

- 1-1,2 kg żeberek
- 150 g sosu BBQ
- 1 łyżka powideł śliwkowych (taka „konkretna”)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżki wody
- przyprawy: przyprawa do żeberek (ok 2 łyżeczki), granulowany czosnek (1 łyżeczka), imbir oraz mielona papryka ostra (wg uznania), sól, pieprz do smaku
Żeberka BBQ – przygotowanie:
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki (ja każdy płat dzielę na 3 części).
Sos BBQ łączymy z powidłami, miodem i musztardą. Dodajemy przyprawy oraz 2-3 łyżki wody. Całość dokładnie mieszamy.
Do dużej miski dajemy na dno 2 łyżki sosu, na to dajemy porcję mięsa, przykrywamy je sosem, dajemy kolejną porcję mięsa i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Miskę dokładnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso wyjmujemy na około godzinę przed pieczeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Przekładamy je do żaroodpornego naczynia. Polewamy sosem, jaki został w misce.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 1,5-2 godziny. Po tym czasie temperaturę podnosimy do 180 stopni i pieczemy kolejną godzinę. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20-30 minut, aż żeberka ładnie się zarumienią (możesz je przełożyć, by te z dołu, pieczone wcześniej w sosie, znalazły się na wierzchu i ładnie się zarumieniły).
UWAGA:
Czas pieczenia może być różny w zależności od samego mięsa czy mocy grzania piekarnika. Pieczemy do miękkości. Mięso powinno bez trudu odchodzić od kostek, pozostawiając je „czyste”, bez kawałków mięsa.
Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze sprawia, że mięso jest miękkie i odchodzi od kości.
Zamiast wody możesz użyć do sosu sok z pomarańczy.


















