Ciasto z masą Monte Cherry

Są ciasta, które nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają. Właśnie do tej kategorii zalicza się ciasto z masą Monte Cherry. Jest wysokie, tortowe, słodkie i wyjątkowo efektowne po przekrojeniu. Każdy, kto je zobaczy, od razu chce spróbować choć kawałeczek.

Kiedy pierwszy raz je upiekłam, byłam zachwycona. Dwa jasne biszkopty i jeden kakaowy przełożone kremem na bazie mascarpone, nutelli i bitej śmietanki tworzą połączenie, które trudno nazwać inaczej niż doskonałym. Masa jest aksamitna i słodka, a dodatek wiśni ze słoika w jednej z jej części przełamuje smak i dodaje owocowej świeżości. To właśnie dzięki temu balansowi ciasto nie jest mdłe, mimo że bazuje na słodkim kremie czekoladowo-orzechowym.

Przyznam szczerze, ta masa jest tak pyszna, że naprawdę ciężko się powstrzymać przed podjadaniem jej podczas przygotowań 😉 Warto też pamiętać, że ciasto, a dokładniej masa, najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Po kilku godzinach w lodówce ciasto z masą Monte Cherry pięknie tężeje, zachowuje formę i kroi się bez problemu. Poza lodówką masa szybko mięknie i potrafi wypłynąć bokiem podczas krojenia, dlatego chłodzenie to absolutna podstawa.

Ciasto z masą Monte Cherry to dla mnie deser, który świetnie sprawdzi się zarówno na święta, jak i na rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi. Jest eleganckie, efektowne i przede wszystkim przepyszne, a to najlepsze połączenie, jakie można sobie wymarzyć.

Biszkopt jasny:

Uwaga! pieczemy 2 takie biszkopty.

  • 3 jajka
  • 65 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 80 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy:

  • 3 jajka
  • 65 g drobnego cukru
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 15 g kakao
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej
  • 200 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru, do smaku
  • opcjonalnie – 1 op. śmietan-fixu
  • 1 słoik wiśni

Polewa:

  • 50 g śmietanki 30%
  • 100-130 g czekolady (u mnie mleczna i deserowa)
  • 15 g masła
  • opcjonalnie – 1 łyżeczka syropu klonowego

Ciasto z masą Monte Cherry – wykonanie:

Biszkopt jasny i ciemny:

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec, cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżce cukru. Do lśniącej piany, nie przerywając miksowania, dodajemy teraz po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką.

Przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 13-15 minut.

Pieczemy 2 takie biszkopty jasne. W ten sam sposób robimy również biszkopt kakaowy, dodając do mąki dodatkowo kakao.

Masa:

Mascarpone łączymy z cukrem pudrem oraz kremem czekoladowo-orzechowym, krótko miksujemy, na małych obrotach miksera (tylko do połączenia).

Śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno.

Jeśli chcesz, dodaj do niej pod koniec ubijania śmietan-fix lub rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę (ja nie dawałam żadnego zagęszczacza, ale koniecznym było przechowywanie ciasta w lodówce. Mnie to nie przeszkadzało, ALE… jeśli nie masz możliwości na odłożenie ciasta do lodówki, polecam Ci usztywnić krem).

Obie masy łączymy ze sobą delikatnie i krótko miksując.

Gotowy krem dzielimy na 2 części.

Do jednej części dodajemy kakao (ta część może być minimalnie mniejsza). Wykładamy ją na jasny biszkopt.

Do pozostałej części kremu dodajemy odsączone z syropu/kompotu wiśnie.

Uwaga: Wiśnie warto wcześniej dokładnie odsączyć i odstawić do osuszenia, aby nie „rozwodniły” kremu.

Składanie ciasta:

Przekładamy w następującej kolejności:

biszkopt jasny – masa z kakao – biszkopt kakaowy – masa z wiśniami – biszkopt jasny – polewa

Polewa:

Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy się zagrzeje (nie musi się zagotować), zdejmujemy ją z palnika i do gorącej dodajemy masło, syrop klonowy oraz połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy.

Ciasto przechowujemy w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku).