Sałatka z kurczakiem, marynowanymi pieczarkami i marchewką

Różnego rodzaju sałatki z kurczakiem i marynowanymi pieczarkami pojawiały się już na blogu nie raz, ale dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. To sałatka pełna wyrazistych smaków, z kurczakiem, jajkami, ogórkami konserwowymi oraz podsmażoną na patelni czerwoną cebulą i marchewką.

Choć sałatka z kurczakiem, marynowanymi pieczarkami i marchewką wizualnie nie robi najlepszego wrażenia (winne są tu głównie marynowane pieczarki i ich bury kolor😉), to smak rekompensuje wszystko. Jest sycąca, aromatyczna i doskonale sprawdzi się jako dodatek do smażonej w cieście piwnym ryby. Równie dobrze będzie się komponować podana ze świeżym pieczywem czy solo.


Jeśli lubicie takie połączenia, koniecznie zajrzyjcie też do innych przepisów na sałatki z marynowanymi pieczarkami. Znajdziecie tu wersję na sałatkę: np warstwową z ryżem i kurczakiem, sałatkę z kapustą pekińską, kurczakiem, boczkiem i pomidorkami, a także z kurczakiem, jajkami, kukurydzą i ogórkami konserwowymi, czy z jajkami i kalafiorem. Każda z nich ma w sobie coś pysznego i niepowtarzalnego! 😋

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa curry
  • mielony imbir – szczypta
  • mielona papryka ostra – szczypta
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sałatka z kurczakiem, marynowanymi pieczarkami i marchewką – wykonanie:

Pierś z kurczaka oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonego imbiru, ostrej papryki oraz przyprawą curry (dodatkowo można skropić niewielką ilością oliwy i wetrzeć wraz z przyprawami w mięso). Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy z obu stron do zezłocenia (po 2-3 minuty na stronę). Następnie mięso podlewamy około 125 ml wrzącej wody. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 12-15 minut. Odstawiamy na deskę, a po około 10 minutach kroimy w drobną kostkę.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w grubą kostkę.

Ogórki i marynowane pieczarki kroimy w drobną kostkę.

Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

Czerwoną cebulę również kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy cebulę, a po chwili dokładamy marchewkę. Smażymy do miękkości na małym ogniu.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Odstawiamy do schłodzenia.