Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami

Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami a’la pizza cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Przygotowuję je zazwyczaj z dwóch dużych opakowań ciasta francuskiego. Część zjadamy na ciepło, a resztę zabieramy następnego dnia do pracy czy szkoły. To świetny patent na drugie śniadanie, które smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło!

Gofry przygotowane w ten sposób to próba przygotowania posiłku w formie a’la pizza, tylko bez wyrabiania ciasta czy włączania piekarnika. Gofry wychodzą chrupiące, aromatyczne i sycące.

Polecam!

  • 1-2 op. ciasta francuskiego xxl
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • oregano
  • bazylia
  • cukier
  • sól, pieprz
  • 200 g szynki
  • 200 g tartej mozzarelli
  • kilka pieczarek

Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami – a’la pizza – wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

W niedużym rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, do rondelka wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem, szczyptą soli, pieprzu oraz ziołami – bazylią i oregano. Studzimy.

Pieczarki kroimy na plasterki. Jeśli szynka jest w całości, ją również kroimy na cienkie plasterki.

Gofrownicę rozgrzewamy.

Ciasto francuskie rozwijamy do połowy, kroimy na paski szerokości jednego gofra. Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki, by niepotrzebnie się nie ogrzewało, a przygotowane pasy ciasta francuskiego umieszczamy w gofrownicy. Rozprowadzamy na nich po 1 łyżce sosu. Kładziemy szynkę (u mnie po 2 plasterki). Rozkładamy pieczarki (nie za dużo). Posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Zamykamy gofrownicę i zapiekamy aż do przyrumienienia.