Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami
Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami a’la pizza cieszą się u mnie w domu dużym powodzeniem. Przygotowuję je zazwyczaj z dwóch dużych opakowań ciasta francuskiego. Część zjadamy na ciepło, a resztę zabieramy następnego dnia do pracy czy szkoły. To świetny patent na drugie śniadanie, które smakuje równie dobrze na zimno, jak i na ciepło!
Gofry przygotowane w ten sposób to próba przygotowania posiłku w formie a’la pizza, tylko bez wyrabiania ciasta czy włączania piekarnika. Gofry wychodzą chrupiące, aromatyczne i sycące.
Polecam!

- 1-2 op. ciasta francuskiego xxl
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów pelati
- oregano
- bazylia
- cukier
- sól, pieprz
- 200 g szynki
- 200 g tartej mozzarelli
- kilka pieczarek
Gofry z ciasta francuskiego z szynką, serem i pieczarkami – a’la pizza – wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
W niedużym rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, do rondelka wlewamy pomidory z puszki. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż do zgęstnienia. Pod koniec doprawiamy do smaku cukrem, szczyptą soli, pieprzu oraz ziołami – bazylią i oregano. Studzimy.
Pieczarki kroimy na plasterki. Jeśli szynka jest w całości, ją również kroimy na cienkie plasterki.
Gofrownicę rozgrzewamy.
Ciasto francuskie rozwijamy do połowy, kroimy na paski szerokości jednego gofra. Pozostałe ciasto odkładamy do lodówki, by niepotrzebnie się nie ogrzewało, a przygotowane pasy ciasta francuskiego umieszczamy w gofrownicy. Rozprowadzamy na nich po 1 łyżce sosu. Kładziemy szynkę (u mnie po 2 plasterki). Rozkładamy pieczarki (nie za dużo). Posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego. Zamykamy gofrownicę i zapiekamy aż do przyrumienienia.


