Kakaowe ciasto z budyniem i śliwkami
Dziś zapraszam Was na proste ciasto, składające się z kakaowego kruchego ciasta z dodatkiem śliwek oraz budyniu. Jest idealne na weekend lub do zrobienia w środku tygodnia, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Składniki są ogólnodostępne, a nawet śmiem twierdzić, że większość z nich znajdziecie w swoich kuchennych zapasach. Wystarczy tylko wybrać się do ogrodu, lub do sklepu po śliwki i można brać się za pieczenie 🙂 Ja śliwki dałam pod budyń, ale Tobie polecam zamienić obie warstwy. Dzięki temu soki z owoców zostaną „złapane” przez masę budyniową

Składniki na Ciasto kakaowe z budyniem i śliwkami:
Kruche ciasto:
- 2 i 4/5 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 230 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Masa budyniowa:
- 3 szkl. mleka
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 4-5 łyżek cukru
- 35-40 g masła
Dodatkowo:
- około 1 kg śliwek
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru
- cynamon
Kakaowe ciasto z budyniem i śliwkami – Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz kakao przesiewamy. Dodajemy sól i pokrojone w kostkę lub starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Składniki siekamy nożem lub krótko rozcieramy między palcami, łącząc je ze sobą (byle nie za długo, by nie „rozwinąć” glutenu). Na koniec dodajemy żółtka i jajko i szybko zagniatamy, do połączenia (ciasto może mieć konsystencję kruszonki lub można wyrobić je do połączenia. Ja połączyłam, a po schłodzeniu starłam ciasto na tarce).
Ciasto dzielimy na 2 części. Jeśli jest połączone w zwartą masę odstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia. Następnie trzemy połowę ciasta na tarce lub kroimy na plasterki i wykładamy nimi blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia (jeśli masz „kruszonkę” możesz wyłożyć połowę na spód blaszki, wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy).
Masa budyniowa:
2/3 szklanki mleka mieszamy dokładnie z proszkiem budyniowym.
Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy przez około 2 minutki, stale mieszając, aż do zgęstnienia.
Budyń odstawiamy na 2-3 minutki, dodajemy do niego masło i mieszamy do połączenia. Ciepły, gęsty budyń rozprowadzamy na spodzie ciasta i od razu wykładamy na niego śliwki.
Uwaga: ja dawałam śliwki na ciasto i na nie wylewałam budyń, ale wydaje mi się, że zmiana warstw będzie korzystniejsza.
Śliwki:
Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Mieszamy z 1 łyżeczką skrobi i 1-2 łyżkami cukru, odstawiamy na 5 min. Połówki śliwek rozkładamy, jedna obok drugiej, na ciepłym budyniu. Oprószamy je szczyptą cynamonu. Na wierzch wykładamy pozostałą część ciasta.
Pieczenie:
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-55 minut (po 40 minutach, jeśli wierzch rumieni się zbyt mocno, można przykryć go papierem lub folią aluminiową).
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


