Ciasto z gruszkami i masą serową
Są takie przepisy, które wyglądają bardzo efektownie, a w rzeczywistości są szybkie i nieskomplikowane. Do tej kategorii zdecydowanie należy ciasto z gruszkami i masą serową. Wystarczy przygotować prosty, kruchy spód, ułożyć na nim plasterki gruszek, a następnie zalać je serową masą. Przygotowanie masy sprowadza się do zmiksowania wszystkich składników w misce, więc jest to czynność prosta i szybka. Resztę pracy wykona za nas piekarnik.
To ciasto idealnie sprawdzi się zawsze wtedy, gdy chcemy podać do kawy coś wyjątkowego, a jednocześnie nie spędzić w kuchni całego dnia. Efekt końcowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Ciasto z gruszkami i masą serową świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkanie, jak i jako słodki dodatek do weekendowej kawy. Zawsze wychodzi, zawsze smakuje. Po prostu klasyka, do której chce się wracać.

Spód (kruche ciasto):
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 75 g masła + odrobina do natłuszczenia brzegów formy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie gruszkowe:
- 3-4 gruszki (najlepiej, by nie były ani zbyt miękkie, ani za twarde)
- 1 łyżka soku z cytryny
Masa serowa:
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 330 g twarożku kanapkowo-sernikowego np mój ulubiony
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
Ciasto z gruszkami i masą serową – wykonanie:
Kruche ciasto

W misce umieszczamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę masło. Składniki rozcieramy między palcami, aż do powstania kruszonki.

Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy do połączenia.

Powstałe ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, do schłodzenia.
Gruszki

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Można skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały.
Masa serowa

W misce umieszczamy: twaróg, cukier, jajko, kwaśną śmietanę oraz proszek budyniowy.

Składniki miksujemy na najmniejszych obrotach miksera na gładką masę (wystarczy 30-40 sekund).
Ciasto z gruszkami z masą serową – Składanie i pieczenie:

Tortownicę (24cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Na dno i boki formy dajemy schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem.
Następnie na całej powierzchni rozkładamy plasterki gruszek (polecam brać ćwiartkami i rozkładać je „jak wachlarz).

Całość zalewamy masą serową.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 60-70 minut.
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.


















