Cynamonowe rogaliki

Jeśli lubicie domowe, drożdżowe wypieki, to istnieje duża szansa, że cynamonowe rogaliki przypadną Wam do gustu. Są puszyste, mięciutkie w środku, a dodatkowo pięknie pachną cynamonem. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.

Takie rogaliki to idealny pomysł na cynamonową przekąskę do kawy czy herbaty. Sprawdzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie mamy ochotę na aromatyczne, korzenne smaki. Nie są też przesadnie słodkie. Cukier i cynamon tworzą wyważoną, aromatyczną mieszankę, która nadaje im charakteru, ale nie dosładza zbyt mocno. Dodatkowa cukrowa posypka z wierzchu sprawia, że wyglądają wyjątkowo apetycznie, choć jest formą opcjonalną i śmiało można z niej zrezygnować.

Przepis znaleziony lata temu na Przyślij Przepis.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Dodatkowo:

  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • odrobina mleka
  • gruby cukier do posypania rogalików

Cynamonowe rogaliki – wykonanie:

Przygotowanie ciasta:

Z mleka odlewamy około 1/3 szklanki, dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko oraz roztopione masło (może być lekko ciepłe, ale nie może być gorące, podobnie jak mleko). Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.

Formowanie rogalików i pieczenie:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły, dosyć cienki placek. Powierzchnię ciasta posypujemy mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu, delikatnie dociskając dłonią lub wałkiem. Następnie ciasto dzielimy na części/trójkąty (jak pizzę). Zaczynając od szerszej podstawy rolujemy każdy trójkąt ciasta, formując rogaliki.

Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (można odłożyć dodatkowo, pod przykryciem, na 20 minut, do napuszenia). Smarujemy żółtkiem rozmąconym z niewielką ilością mleka. Dodatkowo można posypać po wierzchu cukrem (u mnie gruboziarnisty).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Inspiracja: www.przyslijprzepis.pl/przepis/cynamonowe-rogaliki-bez-jajek-5