Bananowe muffinki z kruszonką

Jeśli masz w kuchni kilka dojrzałych bananów i zastanawiasz się, co z nimi zrobić, przygotuj bananowe muffinki z kruszonką. Są mięciutkie, puszyste, wilgotne i mają cudownie słodko-bananowy smak, który trudno przebić. Do tego chrupiąca, maślana kruszonka na wierzchu… no bajka!

To jeden z tych przepisów, który pasuje na każdą okazję. I do porannej kawy, i na szkolne drugie śniadanie, piknik, albo po prostu wtedy, gdy chcesz zjeść coś pysznego. Muffinki długo zachowują świeżość, więc spokojnie można je upiec dzień wcześniej, chociaż uprzedzam: mogą zniknąć szybciej, niż myślisz! 😅

Aby je zrobić nie potrzeba miksera, ani żadnych dziwnych składników, wystarczy miska, widelec i kilka chwil. To co, gotowi? No to lecimy z przepisem!


Na blogu znajdziesz też inne przepisy na bananowe muffinki np taki na jogurcie greckim z kawałkami czekolady i orzechów, kakaowo-bananowe muffinki, czy muffinki bananowe na mleku i oleju, z dodatkiem orzechów i łyżką masła orzechowego.

Muffinki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże banany (około 270-300 g po obraniu)
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Posypka:

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 30 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • cynamon
  • 25 g masła

Jak zrobić bananowe muffinki z kruszonką:

W misce umieszczamy składniki posypki, a więc cukier trzcinowy (50g), mąkę (30g), masło (25g) oraz cynamon (około 1/2 łyżeczki). Rozcieramy między palcami, aż do uzyskania kruszonki.


W osobnej misce umieszczamy składniki sypkie na muffiny: mąkę (200g), drobny cukier (75g), sodę (1 łyżeczka), proszek do pieczenia (kopiasta łyżeczka) oraz sól (około 1/2 łyżeczki).

Banany rozgniatamy widelcem na puree.

Do bananowego puree dodajemy jajko, olej (1/3 szkl.) oraz ekstrakt waniliowy (1 łyżka). Mieszamy rózgą do połączenia.

Składniki sypkie wsypujemy do miski ze składnikami mokrymi, mieszamy łyżką, do połączenia (delikatnie, w jednym kierunku i nie za długo!)

Przygotowanym ciastem wypełniamy do 2/3 wysokości silikonowe foremki na muffiny (u mnie 14 sztuk).

Posypujemy po wierzchu przygotowaną kruszonką.

Pieczemy aż do uzyskania tzw suchego patyczka.

Ja piekłam we frytownicy beztłuszczowej OVI XXL w 2 partiach, każdą przez 12 minut w 180 stopniach;

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) czas pieczenia będzie wynosił około 18–25 minut.

Jeśli używasz mniejszych foremek (np. silikonowych), sprawdzaj już po 18-20 minutach, muffinki powinny być ładnie wyrośnięte i lekko zarumienione na wierzchu, a patyczek wbity w środek powinien być suchy.