Wrapy z ryżem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na coś prostego, ale sycącego? Wrapy z ryżem i tuńczykiem to świetne rozwiązanie, gdy nie masz czasu na długie gotowanie, a chcesz zjeść coś pysznego i konkretnego. To jedno z tych dań, które nie wymagają długiego przygotowania, do tego są tak uniwersalne, że sprawdzą się na każdą okazję, od szybkiej kolacji, przez lunch do pracy, aż po imprezową przekąskę (przy zwiększeniu proporcji).
Ten przepis to połączenie składników, które być może znajdziesz już w swoim w domu, bez konieczności wychodzenia na zakupy 🙂 Bazę stanowi ugotowany ryż, tuńczyk z puszki, ulubione warzywa i oczywiście tortille, choć… jeśli chcesz nieco lżejszą wersję, możesz też zawinąć farsz w papier ryżowy i zrobić coś w stylu spring rollsów.
Najlepsze w tym daniu jest to, że można wzbogacić go o ulubione składniki, dodając np kukurydzę czy rukole. Można je zjeść zarówno na zimno, od razu po przygotowaniu, jak i lekko podgrzane. Jeśli pod ryż dasz plasterki żółtego sera, przyjemnie roztopią się podczas podgrzewania ich na patelni.

- 3-4 placki tortilli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3/4 szkl. ryżu basmati
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado hass
- 1 średniej wielkości marchewka
- opcjonalnie – plasterki żółtego sera
- 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżka sosu Sriracha majo – opcjonalnie
- 1/2 -1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Wrapy z ryżem i tuńczykiem – wykonanie:

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu i lekkim przestudzeniu polewamy go sosem sojowym oraz octem winnym, mieszamy.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę

Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy za pomocą widelca. Łączymy z posiekaną cebulą, majonezem oraz sosem sriracha majo (opcjonalnie).

Marchewkę obieramy, kroimy „na zapałkę” (można np wykorzystać maszynkę do julienne).
Awokado kroimy na plasterki.

Na każdym placku tortilli rozkładamy część tuńczyka (można wcześniej na spód wyłożyć 2 plasterki sera cheddar), 3 łyżki ryżu, awokado oraz słupki marchewki (dodatkowo można dać rukolę lub inną sałatę). Zwijamy jak krokiety.
Podajemy na zimno, od razu po przygotowaniu lub wcześniej podgrzewamy na rozgrzanej, suchej patelni (wówczas ser przyjemnie się roztapia).
Rozłożenie składników na tortilli:









