Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Jesień to idealny czas na wypieki z dynią tj. ciasta, muffinki, placuszki czy właśnie ciasteczka dyniowe z czekoladą. Aromatyczne, delikatnie wilgotne, a do tego pełne kawałków czekolady i chrupiących orzechów pekan. To połączenie sprawia, że ciasteczka smakują zarówno dużym, jak i małym łasuchom;)

Do przygotowania moich ciasteczek wykorzystałam puree z dyni hokkaido. Puree dyniowe powinno mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani za gęste, ani zbyt rzadkie. Dzięki temu ciasto wychodzi idealne, a ciasteczka mają puszystą, a zarazem lekko wilgotną strukturę.

Ciasteczka dyniowe z czekoladą i orzechami pekan to prawdziwa jesienna rozpusta. Są mięciutkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz i pełne czekoladowych kawałków. Gwarantuję, że znikną z talerza szybciej, niż się spodziewasz! U mnie w domu szczególnie mocno zasmakowały mojemu Smykowi. Nie mogłam go od nich odpędzić, a on nie mógł się ich nachwalić 😉

  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 70-80 g puree z dyni
  • 1,5 szkl. mąki pszennej (jeśli puree dyniowe jest rzadkie, można dodać kilka łyżek mąki więcej lub nieco odparować puree na patelni)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej (na koniuszek łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 50-70 g czekolady
  • orzechy np włoskie lub pekany – opcjonalnie

Ciasteczka dyniowe z czekoladą – wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy dalej, do połączenia.

Składniki suche (mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz sól) mieszamy ze sobą w misce, dodajemy do utartego masła, miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy łyżką.

Z ciasta formujemy okrągłe ciasteczka wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego (u mnie wyszło około 20 ciasteczek). Aby ciasteczka łatwiej się formowało możesz odstawić ciasto na kilka minut do schłodzenia do lodówki lub moczyć ręce w zimnej wodzie.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na niej przygotowane ciasteczka (zachowujemy odstępy). Na wierzchu ciasteczek wykładamy połówkę orzecha.

Pieczemy przez około 13-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Uwaga: Czas pieczenia może zależeć od wielkości ciasteczek, najlepiej kontrolować je na bieżąco i dostosować do swojego piekarnika. Gotowe ciasteczka nie mogą być surowe w środku, brzegi powinny lekko się zarumienić.