Tarta budyniowa ze śliwkami

Tarta budyniowa ze śliwkami powstała u mnie całkiem spontanicznie, pomiędzy szykowaniem innego ciasta a robieniem obiadu. Niestety w całym tym rozgardiaszu nie spojrzałam na zegarek i nie zanotowałam dokładnego czasu pieczenia, więc nie mogę podać go w przepisie. Liczę jednak na to, że informacja, że tarta jest gotowa, gdy brzegi kruchego ciasta ładnie się zarumienią, będzie wystarczająca. To najlepszy znak, że można ją wyciągać z piekarnika.

Tarta budyniowa ze śliwkami to wypiek przede wszystkim dla osób, które uwielbiają smak budyniu. To właśnie on wypełnia całość i gra tu pierwsze skrzypce. Jest kremowy, delikatny i doskonale łączy się z kruchym spodem oraz soczystymi, lekko kwaskowymi śliwkami. Dzięki temu deser nie jest przesadnie słodki, a każdy kęs to idealne połączenie chrupiącego ciasta, miękkiego nadzienia i owocowej świeżości.

To ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkania. Przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy może cieszyć. Jeśli lubisz tarty i budyniowe desery, koniecznie wypróbuj tę wersję ze śliwkami. Przypominam również, że na blogu jest jeszcze jeden świetny przepis na tartę z nadzieniem serowo-budyniowym i śliwkami, który z pewnością wart jest Twojej uwagi 🙂

Ciasto:

  • 330 g mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 2 op. budyniu czekoladowego, bez cukru
  • 10 g mąki pszennej
  • 2-3 żółtka
  • 700 g mleka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • śliwki węgierki

Tarta budyniowa ze śliwkami – wykonanie:

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło oraz bardzo zimną wodę. Składniki zagniatamy jak na kruszonkę (rozcieramy między palcami).

Większą część ciasta przekładamy na natłuszczoną formę do tarty i wyrównujemy (dociskamy spód i boki). Część ciasta odstawiamy jako kruszonkę, do posypania wierzchu tarty.

Formę z ciastem wstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Masa budyniowa:

Do dużego garnka wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier oraz masło. Podgrzewamy, aż mleko się zagotuje.

Pozostałe mleko mieszamy z proszkiem budyniowym, łyżką mąki oraz żółtkami. Wlewamy, cały czas mieszając, na gotujące się mleko. Gotujemy do zgęstnienia budyniu. Odstawiamy na kilka minut, do lekkiego przestudzenia.


Pieczenie:

Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie podpiekamy przez około 5-10 minut. Następnie na środek wykładamy ciepły budyń. Na wierzchu rozkładamy przekrojone na pół śliwki. Całość posypujemy odłożonym ciastem/kruszonką.

Pieczemy do zarumienienia (około 30-35 minut).