Placuszki z kaszy manny
Placuszki z kaszy manny z dodatkiem serka śmietankowego to przepis, który nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce i usmażyć placuszki.
Placuszki z kaszy manny nie są mocno słodkie, dzięki czemu świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Można je podawać z sezonowymi owocami, delikatnie oprószone cukrem pudrem lub posmarowane nutellą. Świetnie smakują również z karmelizowanymi jabłkami na wierzchu (patrz prawy górny róg zdjęcia).
Konsystencję tych placuszków można porównać do czegoś pomiędzy serniczkami z patelni a placuszkami jogurtowymi. Środek jest miękki, wilgotny i taki właśnie lekko sernikowy w wyglądzie. Ja osobiście wolę te bardziej „puszyste” placuszki, aczkolwiek od czasu do czasu wracamy też właśnie do tych z kaszy manny 🙂

- 180 g kaszy manny (suchej)
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 150 g serka śmietankowego (kanapkowego)
Placuszki twarogowe z kaszą manną – wykonanie:
Mleko lekko podgrzewamy. Nie musi być gorące, ważne, by nie było zimne, prosto z lodówki.
Do garnka z mlekiem dodajemy kaszę mannę, jajko, serek śmietankowy oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Następnie na lekko rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy placuszki, aż zarumienią się z obu stron.
