Roladki drobiowe z naleśnikiem, pieczarką i serem
Szukasz pomysłu na danie z kurczaka, które zachwyci i wizualnie i smakowo? Polecam Ci roladki drobiowe z naleśnikiem, pieczarką i serem.
Roladki drobiowe to pyszny pomysł na świąteczny obiad. I pisząc „świąteczny”, mam na myśli każdą większą uroczystość rodzinną, czy nawet niedzielny obiad z bliskimi 😉
Przygotowanie roladek wymaga od nas pewnych przygotowań i poświęcenia im nieco czasu, ale efekt wizualny i smakowy zdecydowanie jest tego wart. Przede wszystkim trzeba przygotować mięso – odpowiednio je naciąć i rozklepać na równą grubość. Musimy również przygotować naleśniki. Ja zdecydowałam się jeszcze na dodatek świeżego szpinaku i uważam, że był to strzał w dziesiątkę, bo takie naleśniki z zielonym akcentem zdecydowanie dodały całości uroku. Dalej należy obsmażyć pieczarki i pokroić mozzarellę. Na szczęście te czynności, jak również zawinięcie mięsa w roladę można sobie przygotować nawet i wieczorem, a całość wstawić na noc do lodówki.
Z jednej piersi otrzymujemy większą roladkę, którą przed podaniem polecam przekroić na pół i rozdzielić na dwa talerze 😉
Dlaczego warto przygotować roladki drobiowe z naleśnikiem, pieczarką i serem?
- Pięknie prezentują się na talerzu – zwłaszcza po przekrojeniu
- Świetne na święta, rodzinne uroczystości, niedzielny obiad
- Można je przygotować wcześniej i upiec tuż przed podaniem
- Połączenie mięsa, naleśnika, pieczarek i sera daje niesamowity smak
A jeśli szukasz innego, efektownego sposobu na podanie mięsa z kurczaka, zobacz też przepis na roladki drobiowe z szaszłykiem.

Składniki:
- 3-4 średniej wielkości piersi kurczaka
- 4 pieczarki – jeśli są malutkie to potrzeba więcej i dajemy wtedy po 2 na porcje
- około 1/2 op. mozzarelli z zalewy
- salami w plastrach (kilka-kilkanaście plasterków)
- majonez lub serek philadelphia
- mielona słodka papryka
- mielony imbir
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1/4 szkl. gazowanej wody
- garść/dwie świeżego szpinaku
- sól
Roladki drobiowe z naleśnikiem, pieczarką i serem – wykonanie:
Przygotowanie naleśników:
W garnku umieszczamy składniki na ciasto naleśnikowe: jajka, mąkę, mleko oraz wodę, mieszamy rózgą do połączenia. Doprawiamy solą do smaku. Na koniec dodajemy posiekany drobno świeży szpinak. Odstawiamy na około 30 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.
Jeśli przygotowujemy równocześnie zupę, nadstan naleśników można pokroić na cienkie paseczki i wykorzystać do zupy zamiast makaronu.
Przygotowanie składników:
Każdą pierś kurczaka nacinamy wzdłuż grubszego boku, aby otrzymać większy płat mięsa, jednocześnie uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Rozkładamy jak książkę, a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem nadając mięsu równą grubość. Doprawiamy z obu stron mieloną papryką, imbirem oraz solą i pieprzem.
Pieczarkom odkrawamy nóżkę (polecam faktycznie odkroić, nie urywać). Obsmażamy na rumiano na maśle. Odstawiamy.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Salami kroimy w kostkę.
Przygotowanie i smażenie roladek:
Na płacie mięsa kładziemy naleśnik (jego brzegi będziemy zawijać do środka jak krokieta, ale i tak dobrze, by naleśnik nie wystawał poza znajdujące się pod spodem mięso; ja naleśniki wykrawam na wielkość mięsa za pomocą średniej wielkości miseczki). Naleśnik smarujemy około 1/2 łyżeczki majonezu lub serka philadelphia. Na jego środku układamy podsmażoną pieczarkę, wokół posypujemy pokrojonym salami i mozzarellą. Końce naleśnika zawijamy jak krokieta, by dodatkowo zabezpieczyć ser przed wypływaniem. Naleśnikowy pakunek owijamy mięsem, zwijamy roladę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju. Moc palnika zmniejszamy i obsmażamy mięso ze wszystkich stron, do lekkiego przyrumienia. Następnie przenosimy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20-25 minut.






