Ciasto Zielona Pokusa
Lekkie, orzeźwiające i pięknie wyglądające ciasto Zielona Pokusa to idealny deser bez pieczenia na letnie dni! Połączenie delikatnych biszkoptów, kremowej masy z zielonego soku i budyniu oraz poziomkowej galaretki z borówkami nie tylko zachwyca smakiem, ale też cieszy oko swoją owocową kolorystyką. To ciasto nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest proste i szybkie. Aby go zrobić wystarczy Ci kilka minut potrzebnych na zrobienie budyniu + oczekiwanie na stężenie galaretki 😉
Ciasto Zielona Pokusa sprawdzi się świetnie, gdy zechcesz poczęstować bliskich czymś prostym i pysznym. Dzięki intensywnemu kolorowi i owocowym aromatom ten deser przyciągnie uwagę zarówno dorosłych, jak i tych młodszych łasuchów. Poza tym będzie to doskonały wybór, gdy zechcesz przygotować coś efektownego w małej blaszce, bez konieczności włączania piekarnika.
Spróbuj i zakochaj się w tym smaku 🙂
Zobacz też inne ciasto bez pieczenia przygotowane na zielonym soku owocowym ciasto Shrek lub ciasto Fiona, zrobione na soku malinowym.

Spód:
- biszkopty (ok. 12 sztuk)
Masa:
- 1 butelka zielonego soku Pysio
- 3 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 1 op. galaretki agrestowej
Galaretka:
- 2 op. galaretki poziomkowej
- 2-3 garście borówek
Zielona Pokusa – wykonanie:
Spód:
Blaszkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy okrągłe biszkopty.
Masa:
Do garnuszka odlewamy około 200-220 ml zielonego soku. Rozrabiamy w nim proszek budyniowy (3 opakowania).
Pozostały sok przelewamy do dużego garnka. Uzupełniamy 100 ml wody (aby w sumie uzyskać 1000 ml płynu). Doprowadzamy do wrzenia. Na gotujący się sok, cały czas mieszając, delikatnie wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z palnika i do gorącego dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
Przygotowaną masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do przestudzenia.
Galaretka:
Galaretkę poziomkową rozpuszczamy w 3 szklankach (750ml) gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Na krem budyniowy wykładamy borówki. Zalewamy je tężejącą galaretką.
Odstawiamy ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia.









