Pancakes z nutellą
Szukasz pomysłu na szybkie, efektowne i przepyszne śniadanie na słodko? Ten przepis na puszyste pancakes z nutellą w środku to idealna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Krem czekoladowy schowany wewnątrz placuszka to prawdziwa, słodka niespodzianka. Po przekrojeniu rozlewa się niczym lava cake, tworząc deserowy efekt „wow”!
Dzięki prostemu trikowi z zamrożeniem porcji nutelli, przygotowanie placuszków staje się dziecinnie proste, a efekt końcowy spektakularny. To świetna opcja na weekendowe śniadanie, deser po obiedzie albo odpowiedź na spontaniczne: „zjadł*bym coś dobrego” 😉
Poniżej znajdziesz dokładny przepis jak przygotować idealne placuszki z nutellą.
A jeśli szukasz przepisu na placuszki na maślance, to koniecznie wypróbuj przepis na maślankowe pancakes. Przepis na klasyczne pancakes też polecam Twojej uwadze.

Składniki na pancakes z nutellą:
- 1,5 szkl. mąki pszennej np tortowej
- 2-3 łyżki cukru pudru lub zmielonego na puder erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. mleka 3,2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-4 nieco kopiaste łyżki nutelli (lub wg potrzeby)
- oliwa do smażenia
Jak zrobić pancakes z nadzieniem z nutelli – krok po kroku
Nutellę przekładamy do rękawa cukierniczego. Następnie wyciskamy na papier do pieczenia płaskie okręgi o średnicy około 4 cm (powinno powstać kilkanaście sztuk). Odstawiamy do zamrażarki do stwardnięcia (na co najmniej godzinę)*.
W misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Osobno mieszamy mleko, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki mokre łączymy z suchymi, mieszamy do połączenia łyżką.
Patelnię do naleśników smarujemy niewielką ilością oliwy. Za pomocą łyżki wylewamy porcje ciasta (1 łyżka = 1 placuszek). Na środku placków umieszczamy schłodzony krążek nutelli. Przykrywamy go mniejszą porcją ciasta. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoto.
RADA:
*Nutella powinna być mocno schłodzona. Jeśli chcesz placuszki przygotować na śniadanie, możesz przygotować nutellowe krążki dzień wcześniej i odstawić je do zamrażarki na całą noc. Koniecznie wyłóż je na papierze do pieczenia, do którego się nie przykleją. Najlepiej też rozłożyć je na płasko, aby nie posklejały się ze sobą. Świetnie do tego nada się deska do krojenia. Podsumowując – na deskę daj papier, a na niego krążki czekoladowe.






