Snickerdoodles wg Nigelli

Przed Wami Snickerdoodles wg Nigelli, czyli klasyczne, amerykańskie ciasteczka obtoczone w cynamonowym cukrze. Proste, szybkie i słodkie.

To idealny przepis, gdy nagle przychodzi ochota na coś słodkiego. Ciasteczka są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz i cudownie pachnące cynamonem.

Jako, że ostatnio mam troszkę ograniczone możliwości, jeśli chodzi o stanie w kuchni, na bloga wpadają przepisy, które robiłam już jakiś czas temu i które czekają w kolejce na publikację. Ten przepis ze zdjęciem przeleżał w archiwum aż… 4 lata! Dlaczego? Bo dla mnie ciasteczka wyszły może ciut za słodkie, ale nie na tyle, by całkowicie je skreślić 😉 W notatkach miałam informację, że „ciut za słodkie, ale z każdym kolejnym dniem smakowały lepiej 😉 „. Jeśli Tobie to nie przeszkadza, bo lubisz słodkości, spróbuj.

Ciasteczka będą świetne na spontaniczne popołudnie z herbatą, do zabrania w pudełku do pracy, na piknik albo po prostu jako coś słodkiego do podjadania, gdy tylko najdzie nas ochota na słodkie.

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru + 2 łyżki do obtoczenia ciasteczek
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Snickerdoodles wg Nigelli – wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz gałką, dodajemy sól, mieszamy.

Miękkie masło wraz z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajko oraz ekstrakt, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia (nie za długo).

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w cukrze zmieszanym z cynamonem. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując niewielkie odstępy. Ciasteczka lekko spłaszczamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut (do zezłocenia).

Źródło – Słodkie Atelier