Bataty z chorizo i jajkiem
Latem często mam ochotę na warzywne, bardziej kolorowe i aromatyczne dania. Zupełnie inne niż te, które szykuję jesienią czy zimną. Tym razem postawiłam na bataty z chorizo i jajkiem w koszulce. To prosty, a zarazem wyrazisty obiad z patelni, idealny na cieplejsze dni.
Wykorzystałam zalegające w lodówce chorizo (którego część wcześniej wykorzystałam do sałatki ziemniaczanej) oraz sporo dymki, by dodać daniu świeżości. Całość dopełnia jajko w koszulce z płynnym żółtkiem. Proste składniki, a efekt naprawdę robi wrażenie!
To danie to świetne połączenie słodkich batatów i pikantnej kiełbasy. Jeśli i Ty lubisz takie kontrasty smakowe, koniecznie spróbuj. Idealne na szybki letni obiad.

na 3 porcje:
- około 750 g batata (2-3 sztuki)
- 2 czerwone cebule
- około 130 g pikantnego chorizo
- dymka
- 3-6 jajek
- 1 łyżka octu z białego wina
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Bataty z chorizo i jajem – wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka. Chorizo kroimy na plasterki.
Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku przez około 8-10 minut (prawie do miękkości). Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Na rozgrzaną, suchą patelnię dodajemy plasterki chorizo i smażymy. Gdy z chorizo wytopi się sporo tłuszczu, dodajemy piórka cebuli. Smażymy na niezbyt mocnym ogniu, często mieszając, aż cebula zmięknie. Na koniec dodajemy podgotowane bataty i dalej smażymy całość, aż do całkowitej miękkości ziemniaków. Mieszamy, by składniki się nie przypaliły (chyba, że wolisz, by bataty się zarumieniły). Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jak zrobić jajko w koszulce:
Do wysokiego, a wąskiego garnka wlewamy gorącą wodę oraz około 1 łyżkę octu winnego, mieszamy energicznie łyżką, aby powstał wir. Od razu wbijamy w niego 1 jajko (można je sobie wcześniej wybić do szklanki – po 1 na raz). Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3-3,5 minuty. Wyławiamy łyżką cedzakową. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, za pomocą łyżki tworzymy wir wodny i wybijamy kolejne jajko, zmniejszając na czas gotowania temperaturę grzania do średniej. Postępujemy tak ze wszystkimi jajkami.
Podanie:
Słodkie bataty z cebulką i chorizo posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z jajkiem w koszulce (po 1 lub 2 sztuki na porcję, wg uznania).



