Pasta jajeczna z tuńczykiem
Z pastami na kanapki mam tak, że jak złapię smaka na jakąś konkretną, to przez długi czas mogę jeść tylko taką. Tak miałam z tradycyjną pastą jajeczną, z pastą jajeczną ze śledziem, czy ostatnio z pastą jajeczną z dodatkiem sera feta. Ostatnio króluje jednak u nas pasta jajeczna z tuńczykiem. Uważam, że jest przepyszna.
Najczęściej szykuję ją wieczorem, a na następny dzień zabieram ją w małym pojemniczku do pracy. Ze świeżą grahamką czy bułką orkiszową smakuje fantastycznie.
U mnie co prawda nie ma problemu z zapachami, więc jak u Was w pracy przeszkadza komuś bądź, co bądź dość intensywny zapach i jajek i tuńczyka, to proponuję zrobić sobie taką pastę na kolację lub rano zjeść w domu, przed wyjściem 😉

- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 cebuli
- 1 kiszony ogórek
- posiekana dymka
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Pasta jajeczna z tuńczykiem – wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy, kroimy w kostkę.
Do miski z jajkami dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, posiekaną drobno cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Łączymy z posiekaną dymką.




