Budyniowiec z truskawkami – bez pieczenia

Szukasz prostego, pysznego i efektownego ciasta na lato? Budyniowiec z truskawkami i galaretką to idealna propozycja. To szybkie ciasto bez pieczenia, z kremem budyniowym, warstwą maślanych herbatników i soczystymi owocami. Nikt nie przejdzie obok takiego deseru obojętnie.

To jedno z tych ciast, które zawsze robi wrażenie: delikatny krem budyniowy, warstwa świeżych truskawek i truskawkowa galaretka tworzą razem deser idealny na ciepłe dni, przyjęcia rodzinne czy weekendową słodką przyjemność.

Budyniowiec z truskawkami to ciasto łatwe w przygotowaniu – cała praca sprowadza się do ugotowania budyniu, ułożenia warstw herbatników, przygotowaniu owoców i zalaniu ich tężejącą galaretką (która nie wiedzieć czemu, zawsze twardnieje kiedy akurat jej nie pilnujesz;) )

Przepis przygotowałam w małej, kwadratowej blaszce. To fajna opcja, gdy nie chcesz szykować dużej porcji ciasta na weekend.

Jeśli wolisz ciasta pieczone lub interesuje Cię wersja na większa blaszkę, może zaciekawi Cię przepis na ciasto z budyniową masą ajerkoniakową i truskawkami lub prosty torcik z masą śmietanową i truskwkami.

budyniowiec z truskawkami bez pieczenia

Składniki

  • 750 ml mleka
  • 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru (każdy po 40 g)
  • 5-6 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • około 1/2 op. herbatników maślanych
  • truskawki (około 300-350 g)
  • 2 op. galaretki truskawkowej

Budyniowiec z truskawkami bez pieczenia – wykonanie:

Krem budyniowy:

Do dużego garnka wlewamy 2 i 1/3 szklanki mleka. Dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia.

W pozostałym mleku (2/3 szklanki) rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy składniki się połączą, wlewamy je na gotujące się mleko, i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia budyniu.

Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.


Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy do połączenia.

Galaretka:

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach (750 ml) gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Składanie ciasta:

Blaszkę 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie rozkładamy herbatniki, jeden obok drugiego. Dajemy krem budyniowy, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.

Truskawki kroimy na kawałki (na pół lub na plasterki).

Na owoce wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.