Kotlet schabowy z sałatką pomidorowo-szpinakową

Masz ochotę na klasyczny obiad w nieco odświeżonej wersji? Kotlet schabowy w chrupiącej panierce z parmezanu i mielonych migdałów to idealna propozycja! Aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą czosnku – a do tego ziemniaki oraz lekka i orzeźwiająca surówka ze świeżego szpinaku i pomidorów malinowych. To połączenie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na co dzień, gdy chcesz zjeść coś pysznego i domowego.

W taki sam sposób możesz też przygotować kotlety drobiowe. Przepis jest już na blogu. Polecam.

kotlet schabowy

Kotlet schabowy:

  • 5-6 plastrów schabu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • po 3 łyżki mielonych migdałów i tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Surówka szpinakowo-pomidorowa:

  • 3-4 pomidory malinowe
  • 3-4 garście szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ziarna sezamu
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie kotletów:

Plastry schabu delikatnie rozbijamy, aby uzyskać cienkie kotlety. Oprószamy je z obu stron szczyptą soli i pieprzu, a z jednej strony nacieramy odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Kotlety układamy jeden na drugim w taki sposób, by na część natartą czosnkiem, położyć kotleta bez czosnku. Odstawiamy na około 20 minut.

Surówka z pomidorów i szpinaku:

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Zabieg ten powinien sprawić, że skórka z łatwością usunie się z pomidora. Pozbawione skórki pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwamy gniazda nasienne.

Szpinak myjemy i osuszamy. Łączymy z pomidorami. Całość polewamy oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Mieszamy. Posypujemy ziarnami sezamu.

Smażenie kotletów:

Kotlety schabowe panierujemy w rozbełtanym jajku, a następnie w mieszance z bułki tartej, parmezanu oraz mielonych migdałów. Smażymy na rozgrzanej na patelni większej ilości oliwy (lub innego tłuszczu), z obu stron do zarumienienia. Podajemy od razu po przygotowaniu.