Kotlet schabowy z sałatką pomidorowo-szpinakową
Masz ochotę na klasyczny obiad w nieco odświeżonej wersji? Kotlet schabowy w chrupiącej panierce z parmezanu i mielonych migdałów to idealna propozycja! Aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą czosnku – a do tego ziemniaki oraz lekka i orzeźwiająca surówka ze świeżego szpinaku i pomidorów malinowych. To połączenie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na co dzień, gdy chcesz zjeść coś pysznego i domowego.
W taki sam sposób możesz też przygotować kotlety drobiowe. Przepis jest już na blogu. Polecam.

Kotlet schabowy:
- 5-6 plastrów schabu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 małe jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- po 3 łyżki mielonych migdałów i tartego parmezanu
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Surówka szpinakowo-pomidorowa:
- 3-4 pomidory malinowe
- 3-4 garście szpinaku
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- ziarna sezamu
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie kotletów:
Plastry schabu delikatnie rozbijamy, aby uzyskać cienkie kotlety. Oprószamy je z obu stron szczyptą soli i pieprzu, a z jednej strony nacieramy odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Kotlety układamy jeden na drugim w taki sposób, by na część natartą czosnkiem, położyć kotleta bez czosnku. Odstawiamy na około 20 minut.
Surówka z pomidorów i szpinaku:
Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Zabieg ten powinien sprawić, że skórka z łatwością usunie się z pomidora. Pozbawione skórki pomidory kroimy w grubą kostkę, usuwamy gniazda nasienne.
Szpinak myjemy i osuszamy. Łączymy z pomidorami. Całość polewamy oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym. Mieszamy. Posypujemy ziarnami sezamu.
Smażenie kotletów:
Kotlety schabowe panierujemy w rozbełtanym jajku, a następnie w mieszance z bułki tartej, parmezanu oraz mielonych migdałów. Smażymy na rozgrzanej na patelni większej ilości oliwy (lub innego tłuszczu), z obu stron do zarumienienia. Podajemy od razu po przygotowaniu.





