Pieczone ziemniaczki z kurczakiem gyros i tzatzikami

Dziś propozycja na coś prostego i pysznego, czyli pieczone ziemniaczki z udkami kurczaka oraz tzatzikami posypane pokruszonym serem feta. Całość nie jest skomplikowana, wystarczą podstawowe składniki i dobra organizacja, by wszystkie składniki gotowe były w tym samym czasie.

Ja zaczynam od obrania i ugotowania ziemniaków oraz przygotowania ogórków (ścieram na tarce, lekko solę i odstawiam, by puściły wodę). W kolejnym kroku marynuję mięso i robię tzatziki. Kiedy ziemniaki są już w piekarniku, smażę mięso.

Do przygotowania tego dania koniecznie użyj mięsa z nogi kurczaka (mięso z piersi może wyjść zbyt suche). Jeśli nie masz przyprawy do gyrosa, wykorzystaj swoje ulubione przyprawy do kurczaka.

Polecam serdecznie 🙂

Na 3-4 porcje:

Ziemniaki:

  • około 700-800 g ziemniaków
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • przyprawy: sól, mielona papryka, oregano, granulowany czosnek

Kurczak:

  • około 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości
  • około 1/3 szkl. oliwy lub oleju
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • przyprawy: do gyrosa lub mieszanka ulubionych przypraw (np sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, granulowany czosnek, oregano oraz odrobina przyprawy do kurczaka)

Tzatziki:

  • 2 ogórki zielone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • kilka listków bazylii
  • po 1-2 łyżki posiekanej dymki i koperku
  • 1-2 ząbki czosnku (do smaku, zacznij od 1 ząbka)
  • szczypta mielonej papryki ostrej
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Dodatkowo:

  • kawałek sera feta/favita
  • posiekana dymka

Pieczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy (młode wystarczy dokładnie wyszorować pod wodą), kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na ćwiartki, w zależności od wielkości) i gotujemy przez około 5-6 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie do garnka z ziemniakami wlewamy olej, potrząsamy garnkiem (w ten sposób olej pokryje ziemniaki). Oprószamy je przyprawami oraz mąką ziemniaczaną, ponownie potrząsamy, by równomiernie się nimi obtoczyły.

Ziemniaki rozkładamy na blaszce z wyposażenia piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach (góra-dół), do miękkości (u mnie około 25-30 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od wielkości ziemniaków).


Tzatziki:

Ogórki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki. Przenosimy na sito, lekko solimy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru soków.

Listki bazylii, koperek oraz dymkę siekamy.

Ogórki przekładamy do miski, dodajemy zioła, jogurt grecki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Odstawiamy do schłodzenia.


Kurczak:

Udka kurczaka kroimy na pół, umieszczamy w woreczku strunowym. Dodajemy olej, sok z cytryny oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Po tym czasie obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanej patelni.

Kiedy mięso nieco się zarumieni zdejmujemy je z patelni i odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy na cienkie paseczki i ponownie wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by nieco się zarumieniły (na około 2 minuty).


Składniki rozkładamy na talerzu obok siebie lub najpierw dajemy ziemniaki, posypujemy je usmażonym mięsem, a następnie rozprowadzamy w kilku miejscach tzatziki. Całość posypujemy pokruszoną fetą oraz posiekaną dymką.