Sałatka z zupek chińskich i halloumi
Ostatnio zachciało mi się sałatki z zupek chińskich. Nie jadłam takiej sałatki od dobrych kilku lat. Nie bardzo wiem skąd wzięła się akurat taka zachcianka, ale była to jedna z tych chwil, kiedy koniecznie musiałam ją zrealizować. Bez żadnych kompromisów.
Dlaczego piszę o kompromisach? Ponieważ był czas, gdy makaron z zupek chińskich zastępowałam po prostu makaronem mie lub chow mein, które miały dużo prostszy skład. Teraz jednak nie miałam ochoty na żadne zastępstwa. To miał być makaron z zupki chińskiej i koniec. Nie oceniajcie 😉
Do makaronu dodałam paprykę, ogórka, jajka oraz wędzonego kurczaka i halloumi. Wyszło pysznie.
Sałatka okazała się bardzo szybka w przygotowaniu. Śmiem pokusić się nawet o stwierdzenie, że jeśli dostaniesz telefon, że ktoś wpadnie z wizytą, a masz w domu wszystkie potrzebne składniki, możesz w około 30 minut przygotować taką sałatkę.
Uwaga: Ja połączyłam suchy makaron z majonezem i odstawiłam na chwilę, by lekko od niego napęczniał. Sałatkę przygotowałam rano, a podawałam ją wieczorem. Makaron miał czas, by złapać nieco wilgoci od pozostałych składników, choć miejscami, pozostał jeszcze lekko chrupiący. Jeśli wolisz miękki makaron lub chcesz podać sałatkę chwilę po przygotowaniu, wówczas zalej makaron wrzątkiem, a majonez dodaj na koniec, łącząc ze wszystkimi składnikami (wówczas możesz dodać go nieco mniej).

- 2 op. zupki chińskiej np złoty kurczak
- 4 jajka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielony ogórek
- 1 op. sera halloumi
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- zioła prowansalskie
- 3-4 lekko kopiaste łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makaron z zupek chińskich kruszymy do miski, łączymy z majonezem. Odstawiamy, by makaron nieco napęczniał (suchy makaron połączony z majonezem finalnie nie wyjdzie jakoś mocno miękki, jeśli chcesz, możesz też makaron zalać około 1,5 – 2 szklankami wrzątku, odstawić na 3-5 minut, a następnie odcedzić. Wówczas możesz użyć do sałatki mniejszej ilości majonezu. Dodajemy go na końcu, mieszając ze wszystkimi składnikami).
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę.
Wędzoną pierś z kurczaka również kroimy w kostkę.
Ser halloumi kroimy na plastry. Można skropić go niewielką ilością oliwy. Dajemy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zezłocenia. Zdejmujemy z patelni i kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.






