Mielone gniazdka z piekarnika

Dziś przepis na kotleciki z mięsa mielonego zapiekane w piekarniku. Jest to bardzo fajna propozycja obiadowa.

Aby nie były to zwykłe kotleciki z piekarnika, polecam uformować je w kształt „gniazdek”, a pod koniec pieczenia dodać do środka żółtko lub ser cheddar – kotleciki w obu wersjach są bardzo dobre.

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2 białka
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ulubione przyprawy (u mnie mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, duża szczypta kurkumy oraz malutka szczypta cynamonu)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Dodatkowo:

  • 5 żółtek lub ser cheddar (tarty lub w plastrach)

Mielone gniazdka z piekarnika – przygotowanie:

Kajzerkę zalewamy w miseczce mlekiem, odstawiamy do namoczenia. Następnie dokładnie odciskamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Studzimy.

Mięso mielone wyjmujemy wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Łączymy go w misce z podsmażoną cebulką, odciśniętą kajzerką, białkami, posiekaną natką, tartym parmezanem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy.

Z mięsnej masy formujemy (co jakiś czas mocząc dłonie w zimnej wodzie) 5 kotlecików. Nieco je spłaszczamy i rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

W każdym kotleciku robimy na środku wgłębienie (ja wykorzystałam małą metalową miarkę. Aby łatwiej odchodziła od mięsa, można ją wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie lub zanurzyć w odrobinie mąki np krupczatki).

Blaszkę z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut.

Po tym czasie we wgłębieniach umieszczamy żółtko lub ser (pod żółtko również można dać niewielką ilość sera cheddar). Zapiekamy jeszcze kilka minut (aż ser się roztopi a żółtko nieco zetnie).

Tutaj wersja z serem cheddar (niestety nie zrobiłam zdjęcia gotowego kotlecika, już po zapieczeniu) – miałam jedynie cheddar w plastrach, więc po prostu porwałam go w dłoni na mniejsze kawałki. Kotleciki z samym serem też wyszły super.