Jajka nadziewane tuńczykiem
Jajka nadziewane to dla mnie jedna z ważniejszych propozycji na Wielkanoc lub imprezową przekąskę. Tym razem przedstawiam Ci pomysł na bardzo prosty farsz z tuńczyka.
W składnikach podaję, aby wykorzystać tuńczyka w sosie własnym, ale jeśli masz takiego w oliwie, to on również będzie dobry. Najprostszy krok na takie nadzienie, to połączyć tuńczyka z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. I to tyle! Prosto, ale smacznie.
Podpowiem, że to pierwsza i najprostsza propozycja na jajka nadziewane tuńczykiem. Nie obiecuję, że w tym roku, ale w przyszłości na pewno podam jeszcze co najmniej 2 inne propozycje jak taki farsz można urozmaicić, by było jeszcze smaczniej i ciekawiej.

- 5-6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka majonezu (lub więcej, do pożądanej konsystencji)
- posiekana dymka
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na pół, oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka trzemy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz taką ilość majonezu, by utworzyć jednolitą pastę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy połówki białek.
Ja udekorowałam jajka posiekaną dymką oraz startym na drobnych oczkach tarki żółtym serem.


