Piegusek z brzoskwiniami
Lubisz ciasta z brzoskwiniami? Jeśli upieczesz tego Pieguska, nie pożałujesz – jest przepyszny. Wprost ciężko się od niego oderwać.
Ciasto Piegusek z brzoskwiniami to biszkopt z dodatkiem maku, przełożony domową masą budyniową oraz warstwą brzoskwiń w galaretce. Ciasto jest przyjemnie słodkie (jak dla mnie nie za słodkie) i orzeźwiające za sprawą owoców w galaretce. Jednym słowem pycha!
Ciasto to polecam na różnego rodzaju święta czy uroczystości.

szklanka = 250 ml
Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 4/5 szkl. drobnego cukru
- około 1/2 szkl. oleju
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru (jeśli wolisz mniej słodkie kremy, dodaj mniej)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- kilka łyżek rumu
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
- około 50-80 g czekolady mlecznej + 1 łyżka kremówki
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy drobny cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką (lub dodajemy stopniowo, zmniejszając do minimum obroty miksera).
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Warstwa brzoskwiń w galaretce:
Obie galaretki rozpuszczamy w 3 i 1/2 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
Masa budyniowa:
Z mleka odlewamy 1/2 szklanki, mieszamy je z mąką pszenną i ziemniaczaną tak długo, aż nie będzie widocznych żadnych grudek.
Pozostałe mleko (2 i 1/2 szklanki) wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia (ja gotuję jeszcze 2-3 minutki dłużej, aby pozbyć się smaku mąki ziemniaczanej; mieszam drewnianą pałką). Odstawiamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy niewielką ilość rumu, miksujemy do połączenia.
Złożenie ciasta:
Na jednym z blatów biszkoptowych rozprowadzamy około 1/3 część masy budyniowej. Rozkładamy brzoskwinie. Zalewamy je tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki, do stężenia. Drugi blat biszkoptowy smarujemy 1/3 masy budyniowej i wykładamy na ciasto, masą do galaretki. Na wierzchu rozprowadzamy ostatnią część masy. Wierzch dekorujemy posiekaną czekoladą lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej ze śmietanką (można zrobić esy-floresy lub kratkę, tak jak ja).




