Kotleciki siekane w panierce z kajzerki

Co powiesz na przepis na kotlety siekane w panierce z kajzerki ? Wg mnie to ciekawy pomysł na urozmaicenie codziennych obiadów, a dodatkowo pomysł na wykorzystanie lekko czerstwiejących już bułek.

Gotowe kotleciki wyszły niezwykle chrupiące z zewnątrz, z miękkim środkiem. Wszystkim nam bardzo smakowały, o czym świadczyły puste talerze po skończonym posiłku 🙂

Pomysł powstał przez połączenie 2 przepisów, które znalazły się już na blogu 🙂 Kotlety siekane obtoczyłam po prostu w pokrojonej w kostkę kajzerce. Mięso najpierw obsmażyłam, a następnie podpiekłam je w piekarniku. Polecam spróbować.

  • około 500-600 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 lekko kopiasta łyżka majonezu kieleckiego
  • 2 jajka
  • 3-4 kajzerki (najlepiej „wczorajsze”)
  • przyprawa curry
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz

Siekane kotleciki w panierce z kajzerki – krok po kroku:

Każdą kajzerkę kroimy na cienkie plasterki, a następnie w dość drobną kostkę. Przekładamy do miski.

Mięso kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą granulowanego czosnku. Dodajemy obie mąki, majonez oraz 2 żółtka. Dokładnie mieszamy.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka.

Za pomocą łyżki odmierzamy porcję mięsnej masy. Obtaczamy ją w porcji ubitych białek (ja nabieram porcję piany i smaruję nią kotleciki za pomocą dłoni; nie jest to „czyste” zajęcie, natomiast tak jest mi najłatwiej obtoczyć mięso pianą). Na koniec obtaczamy z obu stron w posiekanej bułce, delikatnie dociskamy.

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oliwy (tyle, by pokryła dno patelni). Układamy porcję kotlecików i smażymy z obu stron do zarumienienia.

Ja kotleciki smażę w 2 partiach.

Gotowe kotleciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 13-15 minut.