Sałatka z jajkiem i kabanosem
Przed Wami pyszna sałatka z jajkiem oraz kabanosem w sosie czosnkowym. Bardzo prosta, a jednocześnie bardzo smaczna. U nas pełniła rolę sałatki na kolację.

- 1 mała główka sałaty lodowej (lub 1/2 większej)
- 1/2 op. roszponki
- 4-5 jajek
- 3-4 długie kabanosy (u mnie „swojskie”)
- 1 mała papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- garść pestek dyni lub słonecznika
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- czosnek niedźwiedzi, suszony
- 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na ćwiartki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy na paseczki.
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę lodową oraz roszponkę myjemy, osuszamy; sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz czosnkiem. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Sałatę lodową oraz roszponkę umieszczamy w misce. Wykładamy sos (około 1/2 łyżki można odłożyć), mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników: pomidorki, kabanosy, paprykę oraz cząstki jajek. Na jajkach można rozłożyć odłożoną część sosu. Całość posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
Wierzch posypujemy prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.



