Makaron z papryką i halloumi

Błyskawiczny, prosty i smaczny pomysł na codzienny posiłek bez mięsa.

Makaron z papryką i serem halloumi w śmietanowym sosie.

Jeśli chcesz, możesz wykorzystać tutaj mięsny dodatek. Sprawdzi się kurczak, lub podsmażona kiełbasa.

  • 250 g makaronu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 op. sera halloumi
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki (u mnie 30%)
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • oliwa

Makaron z papryką i halloumi – krok po kroku:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili dokładamy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażymy, często mieszając, aż warzywa zmiękną.

Wlewamy słodką śmietankę. Gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekaną natkę i jeszcze chwilę podgrzewamy całość.

Na osobnej patelni rumienimy z obu stron pokrojony na plastry ser halloumi.

Zrumieniony ser przekładamy na deskę i kroimy w kostkę.

Rozkładamy na talerze z makaronem i papryką. Podajemy od razu po przygotowaniu.