Łosoś parmezanowo-pietruszkowy

Dziś prosty pomysł na łososia. Od czasu do czasu przygotowując pieczonego łososia, wykorzystuję jako panierkę tarty parmezan. Doskonale pasuje z rybą, o czym przekonałam się już wcześniej przygotowując pieczonego łososia z parmezanem i majonezem. Tym razem przepis nieco odchudzony, znacznie prostszy, szybszy, a tak samo pyszny, o ile nie pyszniejszy! 🙂

Co jest potrzebne? Ryba, tarty parmezan i natka pietruszki. Przydadzą się też ulubione przyprawy. U mnie to tylko sól, pieprz i nieco słodkiej, mielonej papryki. Jest przepysznie. Spróbuj.

Ps. W ten sposób przygotowuję też halibuta. Wówczas piekę go w temp. 195-200 stopni przez około 30 minut.

  • około 500 g filetu z łososia
  • około 40-50 g tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Z łososia usuwamy skórę, dzielimy na porcje. Oprószamy z obu stron szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy.

Tarty parmezan łączymy z posiekaną natką oraz mieloną papryką, mieszamy. W takiej panierce obtaczamy z obu stron kawałki ryby.

Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.