Łosoś parmezanowo-pietruszkowy
Dziś prosty pomysł na łososia. Od czasu do czasu przygotowując pieczonego łososia, wykorzystuję jako panierkę tarty parmezan. Doskonale pasuje z rybą, o czym przekonałam się już wcześniej przygotowując pieczonego łososia z parmezanem i majonezem. Tym razem przepis nieco odchudzony, znacznie prostszy, szybszy, a tak samo pyszny, o ile nie pyszniejszy! 🙂
Co jest potrzebne? Ryba, tarty parmezan i natka pietruszki. Przydadzą się też ulubione przyprawy. U mnie to tylko sól, pieprz i nieco słodkiej, mielonej papryki. Jest przepysznie. Spróbuj.
Ps. W ten sposób przygotowuję też halibuta. Wówczas piekę go w temp. 195-200 stopni przez około 30 minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/03/Losos_parmezanowo_pietruszkowy-5.jpg)
- około 500 g filetu z łososia
- około 40-50 g tartego parmezanu
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- oliwa
Z łososia usuwamy skórę, dzielimy na porcje. Oprószamy z obu stron szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy.
Tarty parmezan łączymy z posiekaną natką oraz mieloną papryką, mieszamy. W takiej panierce obtaczamy z obu stron kawałki ryby.
Łososia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/03/Losos_parmezanowo_pietruszkowy-1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/03/Losos_parmezanowo_pietruszkowy-7.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/03/Losos_parmezanowo_pietruszkowy-4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2024/03/Losos_parmezanowo_pietruszkowy-2.jpg)