„Lazania” z cukinii

Jedno z moich ulubionych mięsnych i szybkich dań. Super smakuje solo, ale jeszcze lepiej, gdy połączy się je z pieczonymi ziemniaczkami (polecam tak szczególnie jeśli nie musisz kontrolować ilości węglowodanów w diecie).

O czym mowa? O zapiekance z mielonego mięsa drobiowego na płatach cukinii. Do tego obowiązkowo tarty ser. Ja polecam miks sera cheddar i mozzarelli. To jest takie proste, a tak dobre 🙂

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie z indyka)
  • 2-3 młode cukinie
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub około 350 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść tartego sera cheddar
  • 125 g mozzarelli light
  • mielona papryka słodka i ostra
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor oprószamy je przyprawami: oregano, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy aż całkiem straci różowy kolor.

Następnie dodajemy pomidory w puszce lub passatę i dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 10-15 minut (mięso powinno połączyć się z passatą tworząc fajny, gęsty „sos”).

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry (najlepiej by nie były takie super cienkie – moja „maszynka” jest dwustronna i ja wykorzystuję tą grubszą stronę).

Cukinię oprószamy ziołami prowansalskimi. Obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanej patelni, tylko tyle, aż cukinia nieco zmięknie (robimy to partiami).

Połowę plastrów cukinii rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Wykładamy mięso z sosem, posypujemy je tartym serem cheddar.

Mięso przykrywamy kolejną warstwą cukinii.

Na wierzch dajemy pokrojoną na plastry lub porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Oprószamy mieloną papryką (szczyptą).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

Podajemy solo, z surówką z roszponki i pomidorków lub z pieczonymi ziemniaczkami.