Wiśniowa Pychotka
Wiśniowa Pychotka to ciasto, któremu ciężko się oprzeć. Łączy w sobie orzechowe nuty z wiśniową pianką oraz masą budyniową. Dopełnieniem są słodkie delicje zatopione pomiędzy obiema masami.
Ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone. Delikatne i lekkie. Jednym słowem pyszne.
Przygotowałam je w średniej wielkości formie.
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 5-6 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju
- 3/4 szkl. mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Masa wiśniowa:
- 750 ml soku/nektaru wiśniowego
- 2 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
- 2 łyżki cukru
Pianka wiśniowa:
- 330 g śmietanki 36%
- 1 op. galaretki wiśniowej
Dodatkowo:
- 1 duże op. delicji wiśniowych
- tarta czekolada do dekoracji
Wiśniowa Pychotka – krok po kroku:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy po 1 łyżce cukru, miksujemy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej.
Na koniec do puszystej masy jajecznej dodajemy składniki suche: mielone orzechy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i bułką tartą. Mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21×28 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Krem wiśniowy:
Do garnka wlewamy 2 szklanki soku wiśniowego. Dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia.
W pozostałym soku (1 szklanka) rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy go do garnka i stale mieszając, gotujemy przez 2 minutki, aż do uzyskania gęstego budyniu.
Gorący budyń przelewamy na upieczony biszkopt.
Po około 5 minutach, na budyniu rozkładamy delicje (galaretką do góry). Odstawiamy do przestudzenia.
Pianka wiśniowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia (do temp. pokojowej).
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy galaretkę (może być wciąż płynna lub na początku procesu tężenia).
Piankę wykładamy na delicje, wyrównujemy.
Wierzch dekorujemy tartą czekoladą.