Sałatka z makaronem i brokułem

Prosta sałatka z kilku składników. Bazę stanowi drobny makaron oraz brokuł, zaś dodatkami są ogórki konserwowe, por i kukurydza.

Nam sałatka smakowała bardzo. To już jest chyba jakieś „skrzywienie”, ale na talerzu zawsze dodatkowo polewam makaronowe sałatki ketchupem. Osobiście w takiej wersji smakuje mi najbardziej, bo bez niego czuję, że „czegoś mi brakuje” 🙂

  • 250-300 g drobnego makaronu, np kolanka
  • 1 por
  • 1 brokuł
  • 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 2 łyżki majonezu
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, cukier
  • ketchup

Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku (przez około 8 minut). Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na jeszcze mniejsze różyczki.

Pora kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, ugniatamy.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez (można połączyć dodatkowo z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu). Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.

Przed podaniem warto polać sałatkę, już na talerzu, ketchupem.