Sałatka z makaronem i brokułem
Prosta sałatka z kilku składników. Bazę stanowi drobny makaron oraz brokuł, zaś dodatkami są ogórki konserwowe, por i kukurydza.
Nam sałatka smakowała bardzo. To już jest chyba jakieś „skrzywienie”, ale na talerzu zawsze dodatkowo polewam makaronowe sałatki ketchupem. Osobiście w takiej wersji smakuje mi najbardziej, bo bez niego czuję, że „czegoś mi brakuje” 🙂
- 250-300 g drobnego makaronu, np kolanka
- 1 por
- 1 brokuł
- 1 mała puszka kukurydzy (165 g po odsączeniu)
- 4-5 ogórków konserwowych
- 2 łyżki majonezu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, cukier
- ketchup
Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym i osłodzonym wrzątku (przez około 8 minut). Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na jeszcze mniejsze różyczki.
Pora kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, ugniatamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w misce. Dodajemy majonez (można połączyć dodatkowo z łyżką gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu). Doprawiamy do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem warto polać sałatkę, już na talerzu, ketchupem.