Zapiekanka makaronowa Gyros II
Na blogu znajdziecie przepis na zapiekankę Gyros w dwóch odsłonach – z ryżem i z makaronem. Wersja makaronowa jest z pieczarkami, dlatego dziś wersja, że tak powiem TYPOWA – z kurczakiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą. Spróbujcie, jest pysznie.
Jeżeli chcecie jeszcze wierniej oddać smak sałatki gyros, możecie posypać zapiekankę, już po zapieczeniu, niewielką ilością poszatkowanej kapusty pekińskiej.
na 2-3 porcje:
- 200-300 g makaronu penne
- 1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy do kurczaka – przyprawa gyros lub mieszanka mielonej papryki słodkiej i ostrej, mielony imbir oraz sól i pieprz
- oliwa
Makaron gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Odcedzamy.
Czerwoną cebulę kroimy w kostkę lub piórka (u mnie tym razem malusia kostka; zdecydowanie bardziej wolę jednak piórka).
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami. Skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy straci różowy kolor dodajemy czerwoną cebulę i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron. Posypujemy go połową sera. Polewamy połową sosu (takie esy-floresy; makaron nie musi być pokryty sosem w całości). Następnie rozkładamy paprykę i ogórka, mięso z cebulą oraz kukurydzę. Całość polewamy resztą sosu. Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.