Zapiekanka makaronowa Gyros II

Na blogu znajdziecie przepis na zapiekankę Gyros w dwóch odsłonach – z ryżem i z makaronem. Wersja makaronowa jest z pieczarkami, dlatego dziś wersja, że tak powiem TYPOWA – z kurczakiem, ogórkiem, papryką i kukurydzą. Spróbujcie, jest pysznie.

Jeżeli chcecie jeszcze wierniej oddać smak sałatki gyros, możecie posypać zapiekankę, już po zapieczeniu, niewielką ilością poszatkowanej kapusty pekińskiej.

na 2-3 porcje:

  • 200-300 g makaronu penne
  • 1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy (160 g po odsączeniu)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy do kurczaka – przyprawa gyros lub mieszanka mielonej papryki słodkiej i ostrej, mielony imbir oraz sól i pieprz
  • oliwa

Makaron gotujemy wg instrukcji podanych na opakowaniu. Odcedzamy.

Czerwoną cebulę kroimy w kostkę lub piórka (u mnie tym razem malusia kostka; zdecydowanie bardziej wolę jednak piórka).

Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawami. Skrapiamy 1 łyżką oliwy i dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Gdy straci różowy kolor dodajemy czerwoną cebulę i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę. Zdejmujemy z palnika.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Majonez łączymy z ketchupem, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.


Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ugotowany makaron. Posypujemy go połową sera. Polewamy połową sosu (takie esy-floresy; makaron nie musi być pokryty sosem w całości). Następnie rozkładamy paprykę i ogórka, mięso z cebulą oraz kukurydzę. Całość polewamy resztą sosu. Posypujemy pozostałym serem. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.