Ciasto „Szyszkowy król”
Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo!
Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie.
Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami.
Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat i masa grysikowa idealnie komponują się z korzennymi ciastkami oraz masą z ryżu preparowanego i kajmaku, tworząc prawdziwie świąteczne ciasto.
Ciasteczka korzenne (kupiłam w Lidlu), po kilku godzinach od upieczenia przyjemnie jeszcze chrupią, nadając ciastu właśnie takiej chrupiącej tekstury, natomiast kolejnego dnia przyjemnie miękną. Ciasto miodowe również mięknie z każdym kolejnym dniem po upieczeniu. Mam wrażenie, że im dłużej ciasto stoi, tym jest smaczniejsze.
Polecam <3
Ciasto miodowe:
- 350 g mąki (u mnie tortowa+krupczatka)
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g roztopionego, przestudzonego masła
- 2 małe jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
Masa grysikowa:
- 3 szklanki mleka 3,2% (750 ml)
- 115 g kaszy manny
- 5 łyżek cukru (u mnie 6 łyżek erytrytolu)
- 200 g masła
- 1-2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Warstwa z ryżem preparowanym:
- około 60 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej (miałam 510 g, ale nie wykorzystałam całej; zostawiłam w puszce około 3 łyżki)
- 25 g masła
- 2-3 łyżki prażonego słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 1 op. ciasteczek korzennych (około 250 g; u mnie z migdałami)
Ciasto „Szyszkowy Król”:
Ciasto miodowe:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę oraz cukier puder, mieszamy. Wlewamy roztopione masło, płynny miód oraz rozbełtane jajka. Składniki mieszamy do połączenia (powstałe ciasto będzie gęste i „klejące”). Odstawiamy je na około 5 minut.
Blaszkę 21x32cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód przekładamy ciasto miodowe. Rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki (ja robię to dłonią oprószoną co jakiś czas niewielką ilością mąki).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut (do zezłocenia).
Po przestudzeniu odkrawamy wierzch ciasta („skórkę”) i miksujemy go na piach w rozdrabniaczu.
Masa grysikowa:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. Kiedy się zagrzeje i zacznie lekko dymić, cały czas mieszając, wsypujemy cienkim strumieniem kaszę mannę. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puch. Stopniowo dodajemy zimny grysik. Dodatkowo na koniec można do masy dodać nieco rumu.
Warstwa z ryżem preparowanym:
Kajmak podgrzewamy przez chwilę razem z masłem na malutkim ogniu. Gdy składniki ładnie się ze sobą połączą, zdejmujemy garnek z palnika, mieszamy z ryżem preparowanym oraz uprażonym słonecznikiem.
Składanie ciasta:
Przygotowaną masę grysikową wykładamy na ciasto miodowe, wyrównujemy. Na masie rozkładamy ciasteczka korzenne. Następnie rozprowadzamy masę kajmakową z ryżem preparowanym. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem miodowym.
Inspiracja: ilovebake.pl/przepis/ciasto-szyszkowy-krol