Sałatka z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem

Został Ci kawałek pieczonego kurczaka i nie wiesz do czego go wykorzystać? A może trafił*ś na ten przepis, bo po prostu lubisz sałatki z kurczakiem?

Bez względu na powód, który Cię tu przywiódł, cieszę się, że jesteś, bo niemal z całą pewnością mogę się założyć, że ta sałatka będzie Ci smakować.

Ja pieczonego kurczaka szykowałam specjalnie z myślą o tej sałatce (robię go we frytownicy beztłuszowej), ale równie dobrze sałatka będzie smakować z pokrojonym, doprawionym ulubionymi przyprawami i podsmażonym na patelni kurczakiem.

Oprócz wspomnianego kurczaka, dodaje do sałatki fasolkę szparagową, jajka, paprykę, wędzony ser oraz orzechy. Do tego sos majonezowo-śmietanowy.

No jest pysznie, co tu dużo pisać 😉

  • około 300-400 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona, ekstra cienka)
  • 2 pieczone piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • około 70 g wędzonego sera np rolady ustrzyckiej
  • garść orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sok z kawałka cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Można pokroić na mniejsze kawałki.

Pieczoną pierś kurczaka kroimy w kostkę.

Ser oraz czerwoną paprykę kroimy w kostkę.

Jajka gotujemy, obieramy, kroimy na ćwiartki.

Orzechy grubo siekamy lub kruszymy w dłoniach.

Majonez łączymy ze śmietaną, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.