Zapiekanka makaronowa z brokułem i 3 serami

Prosta zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem oraz aż 3 rodzajami sera: parmezanem, fetą i mozzarellą.

Nie jest to moja opcja na cotygodniowe gotowanie, ale od czasu do czasu, można sobie taką zapiekankę przygotować.

  • 250 g makaronu np kokardki
  • 1 brokuł
  • 2 cebule
  • 100 g boczku wędzonego (cienkie plastry)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. śmietanki 30%
  • około 100 g sera feta
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli + u mnie trochę takiej żółtej, do pizzy
  • sól, pieprz, cukier

Zapiekanka makaronowa z brokułem i 3 serami:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.

Boczek kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wszystko razem, aż cebula się zeszkli.

Makaron łączymy z brokułami, cebulą z boczkiem, pokrojoną w kostkę fetą oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Śmietankę łączymy za pomocą rózgi kuchennej z jajkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną granulowanego czosnku. Mieszanką tą zalewamy makaron.

Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można oprószyć szczyptą mielonej papryki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut.