Zapiekanka makaronowa z brokułem i 3 serami
Prosta zapiekanka makaronowa z brokułem, boczkiem oraz aż 3 rodzajami sera: parmezanem, fetą i mozzarellą.
Nie jest to moja opcja na cotygodniowe gotowanie, ale od czasu do czasu, można sobie taką zapiekankę przygotować.
- 250 g makaronu np kokardki
- 1 brokuł
- 2 cebule
- 100 g boczku wędzonego (cienkie plastry)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 jajka
- 2/3 szkl. śmietanki 30%
- około 100 g sera feta
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli + u mnie trochę takiej żółtej, do pizzy
- sól, pieprz, cukier
Zapiekanka makaronowa z brokułem i 3 serami:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy.
Boczek kroimy na paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wszystko razem, aż cebula się zeszkli.
Makaron łączymy z brokułami, cebulą z boczkiem, pokrojoną w kostkę fetą oraz przekrojonymi na pół pomidorkami. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Śmietankę łączymy za pomocą rózgi kuchennej z jajkami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ziołami prowansalskimi i odrobiną granulowanego czosnku. Mieszanką tą zalewamy makaron.
Wierzch posypujemy tartym parmezanem oraz pokrojoną w kostkę mozzarellą. Można oprószyć szczyptą mielonej papryki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 20-25 minut.