Szybki Murzynek

Jakiś czas temu zobaczyłam na jednym z blogów (przepiski.pl) przepis na murzynka, który robi się w 5 minut. Przepis zapisałam sobie do sprawdzenia, bo choć lubię wielowarstwowe ciasta przekładane, to jednak czasem trzeba też upiec coś na szybko 🙂

Ciasto faktycznie okazało się błyskawiczne w przygotowaniu. Robi się je jak muffinki, a więc składniki dzieli na suche i mokre, a następnie łączy w całość. Jest więc niezwykle proste i śmiem twierdzić, że wyjdzie każdemu. Na dodatek wychodzi przepyszne. Polecam.

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru (u mnie pół na pół z erytrytolem)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru w temp. pokojowej
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki dżemu porzeczkowego (u mnie konfitura malinowa)

Składniki sypkie, a więc mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę mieszamy w średniej wielkości misce.

Do dużej miski wybijamy jajka, dodajemy olej oraz kefir (koniecznie w temp. pokojowej). Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie wlewamy rum oraz dodajemy dżem, mieszamy.

Do miski ze składnikami mokrymi wsypujemy składniki suche. Mieszamy całość łyżką, tylko do połączenia (i koniecznie w jednym kierunku).

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24×24 cm). Pieczemy do tzw suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie około 55 minut).

Podajemy oprószone cukrem pudrem.