Muffinki bananowe

Muffinki bananowe to jeden z naszych ulubionych pomysłów na małe słodkie przekąski. Muffinki wychodzą bardzo puszyste, delikatne i słodziutkie, ale nie przesłodzone. Do ciasta dodaję kropelki czekoladowe i posiekane orzechy, co zdecydowanie dodaje im atrakcyjności.

Spróbujcie!

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2-3 banany (około 200-210 g bez skórki)
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 80 g gęstego jogurtu greckiego (lub gęstej, kwaśnej śmietany 18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30-50 g kropelek czekoladowych
  • 50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan, słupki migdałowe)

Masło roztapiamy na malutkim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie do lekko ciepłego masła dodajemy jajka oraz jogurt grecki i ekstrakt waniliowy, mieszamy rózgą kuchenną.

Banany rozgniatamy widelcem.

W większej misce mieszamy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, drobny cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy składniki płynne oraz puree bananowe. Mieszamy łyżką, do połączenia. Na koniec do masy dodajemy posiekane orzechy (u mnie około 20 g słupków migdałowych i po kilka orzechów laskowych i pekanów) oraz posiekaną czekoladę/kropelki czekoladowe, mieszamy łyżką.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami (ja daję silikonowe foremki), wypełniamy je przygotowanym ciastem.

Pieczemy do zarumienienia, przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.