Muffinki pizzowe

Szukasz pomysłu na niebanalną kolację lub imprezową przekąskę, którą przygotujesz w kilka chwil? Mam zatem dla Ciebie bardzo fajny pomysł. Zrób pizzowe muffinki z salami i mozzarellą. Do takich muffinek możesz dołożyć również posiekaną cebulę, kukurydzę, oliwki, a nawet…. ananasa. To naprawdę bardzo dobrze smakuje. Nie przesadź tylko z ilością dodatków, wystarczy pół cebuli, kilka oliwek, odrobina kukurydzy czy 2 krążki ananasa 😉

Muffinki a’la pizza robi się błyskawicznie. Ja wykorzystuję do nich gotowe ciasto do pizzy. Zaczynam od przygotowania wszystkich dodatków i nagrzania piekarnika, i dopiero wówczas wyjmuję ciasto z lodówki i kroję je na części.

Pizzowe muffinki najlepiej smakują na świeżo, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Jeśli chcesz przygotować je na imprezową przekąskę, przygotuj wpierw pozostałe dodatki i odstaw je do lodówki, a same muffinki składaj i piecz bezpośrednio przed planowanym podaniem.

  • 1 op. ciasta na pizzę (z lodówki)
  • 80-100 g salami
  • około 150-200 g tartej mozzarelli
  • 1 mini puszka kukurydzy (ta najmniejsza)
  • opcjonalnie – 2 krążki ananasa/kilka oliwek lub 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 puszka sosu do pizzy CIRIO

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Salami kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Oliwki kroimy na plasterki, a ananasa – jeśli używamy – w drobną kostkę.

Ciasto na pizzę rozwijamy i kroimy na 12 kwadratowych kawałków. Umieszczamy je we wgłębienia spryskanej niewielką ilością oliwy formy na muffiny. Do środka dajemy po 1 łyżeczce tartego sera, następnie dajemy po 1 łyżeczce sosu do pizzy i wykładamy przygotowane dodatki. Wierzch posypujemy pozostałym tartym serem.

Zapiekamy aż do zarumienienia ciasta, przez około 15-20 minut.

Podajemy solo lub z ketchupem.