Sałatka warstwowa z kurczakiem i grzankami

Sałatka z kurczakiem, sałatą lodową, kiszonym ogórkiem, serem cheddar, grzankami, boczkiem oraz sosem majonezowo-ketchupowo-musztardowym. Niepozorna, a baaaardzo smaczna.

Sałatkę przygotowałam w niezbyt wysokiej salaterce. Bardzo nam smakowała.

Polecam na każdą okazję.

  • 2 małe piersi z kurczaka + ulubione przyprawy
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 3 kiszone ogórki
  • 1-2 garście tartego sera cheddar
  • 2-3 kromki chleba
  • 100 g boczku (u mnie surowy, cienkie plastry)
  • oliwa

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sałatka z kurczakiem i grzankami, przygotowanie:


Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, granulowany czosnek, mielony imbir, curry), skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy.

Smażymy do zarumienienia na rozgrzanej patelni.

Kromki chleba kroimy w kostkę, skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy ziołami prowansalskimi.

Następnie podgrzewamy na rumiano, na suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by grzanki rumieniły się równomiernie.

Zdejmujemy na bok.

Boczek kroimy na szerokie paski.

Rumienimy go na rozgrzanej patelni.

Odstawiamy na bok.

Ogórki kiszone kroimy na plastry, a następnie na krótkie paseczki.

Majonez łączymy z ketchupem i musztardą. Doprawiamy do smaku ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.

Dajemy na dno salaterki.

Na sałatę dajemy pokrojone kiszone ogórki.

Polewamy mniej więcej połową sosu.

Wykładamy przestudzonego kurczaka.

Kurczaka przykrywamy resztą sosu.

Kolejna warstwa to tarty ser cheddar.

Wierzch sałatki posypujemy grzankami oraz kawałkami boczku.